Cu toate promoțiile despre potențialul neexploatat al inteligenței artificiale pe piața bursieră, debutul său în viața reală în diverse portofolii de acțiuni nu a reușit să impresioneze.
Wall Street Journal relatează că există deja cel puțin 13 fonduri tranzacționate la bursă (ETF) gestionate de o inteligență artificială și, în mod ironic, aproape niciunul dintre acestea nu a pariat pe creșterea din acest an a indicelui de referință S&P 500, care urmărește 500 dintre cele mai mari companii listate la bursa de valori din SUA- o creștere care a fost determinată în mod semnificativ de boom-ul inteligenței artificiale.
Ca să spunem lucrurilor pe nume: aceste ETF-uri gestionate de AI nici măcar nu au profitat de avantajele tehnologiei subiacente.
Eric Ghysels, profesor de economie la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, a remarcat că, deși o IA poate fi mai rapidă decât investitorii umani de la un moment la altul, aceasta este lentă în a se adapta la "evenimente care schimbă paradigme", cum ar fi războiul din Ucraina- sau poate chiar ascensiunea IA.
"Poate că într-o zi o va face, dar deocamdată AI se limitează la a plagia istoria", a declarat Ghysels pentru WSJ.
Pariu
O privire asupra celui mai vechi portofoliu administrat de AI, AI Powered Equity ETF (AIEQ), pare să susțină gândirea lui Ghysel.
AIEQ este alimentat de Watson AI de la IBM, calculându-și pariurile pe baza a milioane de puncte de date colectate din știri, rapoarte ale analiștilor și chiar din social media. Cu toate acestea, potrivit analizei WSJ, AIEQ, deși este departe de a fi un dezastru, este totuși drastic subperformantă.
De la lansarea sa în 2017, AIEQ a avut un randament de 44%. În aceeași perioadă, ETF-ul bazat pe performanța S&P, SPY, s-a lăudat cu un randament de 93%, spulberând câștigurile AIEQ.
Un randament de 44% nu este rău în sine, dar pentru comercianții de acțiuni care doresc să fie în avangardă, rămânerea în urma pieței în general nu va fi, ei bine, suficientă.
În cazul AIEQ, așa cum a prezis Ghysel, pe termen lung se văd capcanele managementului fondurilor conduse de inteligența artificială: s-a bucurat de un avans inițial, dar de scurtă durată, față de S&P, dar s-a prăbușit după ce Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor anul trecut. Anul acesta a crescut cu nouă procente, încă în urma celor cincisprezece ale S&P.
Fiți atenți
Exploatarea întregii tehnologii doar pentru a obține performanțe mai slabe decât unul dintre cele mai populare și mai puțin interesante ETF-uri din lume nu strigă "game-changer".
Desigur, AI are un potențial foarte plauzibil de a se îmbunătăți în timp, iar unele portofolii alimentate de AI au depășit, se pare, performanța S&P pe termen foarte scurt.
Cu toate acestea, pentru investitorii pragmatici, este posibil ca așteptarea ca tehnologia să se pună în funcțiune să nu merite timp sau bani, mai ales că persoane precum ChatGPT au arătat cât de des AI poate greși.
"Cred că se vor face greșeli la început, iar eu nu prea vreau să fac parte din aceste greșeli", a declarat Jack Butler, un consilier de afaceri, pentru WSJ.
Citește și: Odată cu apariția inteligenței artificiale, este timpul să regândim resursele umane
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Interzicerea exportului de motorină de către Rusia poate fi un alt atac la Europa!
Citește și: Înfrângerea inflației din SUA fără creșterea șomajului este încă puțin probabilă