Inteligența artificială schimbă multe aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. Algoritmii ajută la analiză de date și chiar la luarea unor decizii rapide. Unii spun că inteligența artificială va deveni mai bună decât oamenii la majoritatea activităților. Una dintre acestea este pokerul.
În ultimii ani, programele AI și-au demonstrat capacitatea pentru acest joc de cărți. Chiar au reușit să bată unii dintre cei mai buni jucători de poker din lume. Pokerul implică elaborarea unor strategii de joc și intuirea următoarelor mișcări ale adversarilor. Dacă stai bine la aceste două capitole, ai toate șansele să câștigi la poker.
Inteligența artificială este capabilă de strategii și de ceva intuiție, ceea ce o face un jucător bun de poker. Dar AI mai este folosită și de platformele de gambling online în diferite scopuri care ne ajută. Poate analiza comportamentul jucătorului și îi poate oferi astfel jocurile pe care și le dorește cel mai mult.
Și cazinourile licențiate în România au început să folosească asemenea tehnici. Poți să vezi recenzii despre ele pe supercazino.ro și alte site-uri de specialitate. Cât despre subiectul acestui articol, hai să cunoști câteva programe de inteligență artificială care au învins jucători profesioniști de poker sau care cel puțin, s-au descurcat admirabil împotriva lor.
Ce este Libratus?
Libratus este primul program AI care a reușit să învingă un jucător profesionist de top la poker. Creatorii inteligenței artificiale sunt un profesor și un student de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh. Aceștia au demonstrat că programul poate avea abilitatea să gândească în mod strategic - o trăsătură de bază pentru jocul de poker.
De aceea, succesul lui Libratus nu a fost din întâmplare, ci din capacitatea sa de analiză și gândire rațională. Algoritmul a jucat împotriva a patru jucători de top din lume. I-a depășit la Texas Hold’em, cea mai utilizată variantă de poker din lume, care nu are o limită superioară de pariere.
Astfel, jucătorii pot paria chiar întregul set de jetoane, ceea ce permite blufful (cacealmaua). Acest aspect părea că-i avantajează pe oameni, dar lucrurile nu au stat deloc așa. După turneu, jucătorii au spus că algoritmul este un cu totul alt nivel față de ce au întâlnit până în acel moment.
Dong Kim, unul dintre jucători, a precizat că jocul împotriva lui Libratus a fost ca și cum ar fi jucat împotriva cuiva care trișa. Jucătorii au avut senzația că programul AI le știa cărțile.
Ce capacitate are?
Conform echipei care a creat Libratus, programul folosește două tehnici complexe. În prima fază a jocului, a folosit tehnica abstracției, cu care a redus complexitatea jocului și a păstrat esențialul. Astfel, a crescut eficiența. A trecut la a doua strategie de analiză mai complexă în a doua fază a jocului.
Așa cum au spus și jucătorii, Libratus știa foarte bine regulile jocului și a putut să le anticipeze mișcările. De exemplu, știa când jucau la cacealma. Totodată, programul lua mereu cele mai bune decizii pentru joc. Mai mult decât atât, jucătorii au remarcat că Libratus învăța din experiență și putea citi modul de joc al fiecărui participant.
Experții susțin că programul AI s-a bazat pe mai multe sisteme ca să bată jucătorii umani. În acest mod, putea să prezică mai ușor rezultatele decât jucătorii de poker.
Ce este Claudico?
Nu doar Libratus a reușit să impresioneze jucătorii de top la poker. Claudico este un alt program de inteligență artificială care s-a descurcat de minune. Și acesta a fost creat tot de o echipă de la Universitatea Carnegie Mellon. Programatorul de renume mondial, Tuomas Sandholm, a ajutat la crearea lui Claudico.
Acesta nu a fost chiar atât de eficient ca Libratus. Chiar și așa, jucătorii au avut mult de furcă. Au jucat tot Texas Hold’em, dar în cadrul unui turneu care a durat 13 zile. Deși cei patru jucători de poker au ieșit victorioși, a trebuit să se alieze ca să învingă programul. Claudico a arătat capacități foarte ridicată și o cunoaștere foarte bună a jocului. Și acesta avea capacitatea să intuiască mișcările adversarilor.
Conform spectatorilor, dacă inteligența artificială juca împotriva fiecărui jucător, reușea să-i bată pe toți la rând.
Concluzii
Inteligența artificială are numeroase abilități care pot fi utile într-un joc ca pokerul. O trăsătură esențială a oricărui jucător este capacitatea de a citi jocul altcuiva. Aceasta implică un nivel foarte ridicat de inteligență și nu doar de procesarea unui volum mare de date într-un timp foarte scurt. Și această abilitate este necesară la poker, dar fără capacitatea de a anticipa mișcările altor jucători, nu Claudico și mai ales Libratus nu putea avea atât de mult succes.
Așa cum știm din multe alte exemple, știm că inteligența artificială are capacitatea să învețe din mers. De aceea, și jucătorii de șah, Go și alte jocuri de acest tip au avut mult de furcă cu programele AI.