Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 24 decembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă celebrează Anului Crăciunului.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 24 decembrie! Aceasta ne protejează în momentele de cumpănă.
Calendar ortodox 24 decembrie 2024
Sărbătoare 24 decembrie. Ajunul Crăciunului este sărbătorit în fiecare an pe data de 24 decembrie în calendarul ortodox.
Ajunul Crăciunului marchează finalul Postului Crăciunului, iar în această zi de sărbătoare, oamenii sunt încurajați să țină post negru, astfel încât să celebreze așa cum se cuvine ziua în care Mântuitorului Iisus Hristos s-a născut. În fiecare an, creștinii țin post după cum au puterea, astfel pot ține post până la ora 15:00, în timp ce unii credincioși se abțin din a consuma mâncare până la ora 18:00.
Ora 18:00 este una estimativă, credincioșii fiind încurajați să țină post până în momentul în care luceafărul răsare seara, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului. După ce se termină postul negru, creștinii trebuie să consume grâu fiert, amestecat cu fructe și miere, alimente care amintesc de postul Prorocului Daniel și al celor trei tineri din Babilon.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Scad veniturile din cauza voucherelor de vacanță care nu se mai acordă? Ce schimbări apar în 2025
Citește și: Ajunul Crăciunului 2023: Ce nu este bine să faci pe 24 decembrie? Tradiții și obiceiuri
De Ajunul Crăciunului, creștinii urmează un obicei de a consuma o mâncare dulce, cunoscută în popor sub denumirea de „Scutecelele lui Iisus". Acest desert este realizat din făină, apă și sare, din care se fac lipii și se coc, urmând să fie înmuiate cu sirop dulce, realizat din apă cu miere sau zahăr.
Peste acest preparat se macină nucă măcinată și se așteptă Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit pravila.ro.Sărbătoare 24 decembrie
Canon de rugăciune pentru Ajunul Crăciunului, sărbătorit pe 24 decembrie în calendarul creștin
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele şi pe cei pe care îi iubesc, şi pe cei care citesc această rugăciune chiar acum.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune şi Lumina în viaţa lor.
Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă, mergi înaintea lor şi deschide-le calea. Călăuzeşte-i şi ocroteşte-i clipa de clipă în toată viaţa lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu ştiinţa, din neştiinţă sau pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule şi Duhule Sfânt, vă mulţumesc că veţi face mai mult decât pot eu cere. Amin!”