Ajunul Floriilor, Sâmbăta Floriilor sau Moșii de Florii reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștini. De asemenea, această zi mai este denumită și Sâmbăta lui Lazăr. În această zi se fac pomeniri
În ziua praznicului, românii respectă un set de reguli, pentru a aduce spor, sănătate și belșug în casă. Iată câteva dintre cele mai populare tradiții și obiceiuri de Florii din 2024. Descoperă interdicțiile specifice zilei de 28 aprilie.
Tradiții pentru Sâmbăta Floriilor sau Sâmbăta lui Lazăr
În Sâmbăta lui Lazăr se sărbătorește o minune importantă, săvârșită de Iisus Hristos în viața pământeană: este vorba de învierea lui Lazăr. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Evanghelie, după Ioan, în Capitolul 11, versetele de la 1-45.
În această zi este bine ca femeile să facă plăcinte, pe care să le dea de pomană.
În această zi, la sate, femeile nu torc, pentru ca morții să nu revină pe pământ.
În Sâmbăta Floriilor se practică și obiceiul Lăzărelului. Este vorba de o tradiție care amintește de un vechi zeu al vegetației, care murea și renăștea la începutul fiecărei primăveri.
În zona sudică a României se merge cu Vaiul. Inițial, acesta a fost un imn religios.
Tradiția mai arată că la miezul nopții, fetele fierbeau apă cu busuioc și cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica Floriilor, acestea se spălau cu apă și o aruncau apoi la un pom fructifer. Acest lucru le ajuta să aibă un păr frumos și bogat.
Tradiții și obiceiuri pentru Duminica Floriilor
Credincioșii ortodocși sărbătoresc în fiecare an, în ultima duminică din luna aprilie, evenimentul cunoscut sub numele de Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Această sărbătoare este de o importanță deosebită, marcând începutul Săptămânii Patimilor și anunțând apropierea Paștelui.
Floriile comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim, înconjurat de mulțimi entuziaste care îl întâmpinau cu flori și cu ramuri de măslin și de finic.
An de an, credincioșii sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim prin participarea la Sfânta Liturghie în ziua de Florii. În această zi, credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, pe care le oferă spre sfințire preotului. După binecuvântare, aceste ramuri sunt așezate cu grijă lângă icoane, uși și ferestre în casele credincioșilor. Conform credinței tradiționale, această practică este considerată a fi un mijloc de protecție împotriva bolilor pentru toți locuitorii casei.
În locul ramurilor de măslin și finic, care nu sunt răspândite în țara noastră, credincioșii aduc salcie de Florii.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Există o legendă cunoscută care povestește că salcia a devenit un simbol al acestei sărbători datorită unei întâmplări: se spune că salcia a devenit o punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o astfel să-și continue călătoria. Ca mulțumire pentru acest gest de ajutor, Fecioara Maria a binecuvântat planta, oferindu-i sfințenie.
În alte regiuni, după ceremonia religioasă desfășurată în biserică, ramurile de salcie sunt duse la cimitir și așezate cu grijă pe morminte, ca o formă de omagiu adus celor plecați dintre noi și pentru a le aminti că sărbătoarea Paștelui se apropie.
Conform tradiției, cei care participă la Sfânta Liturghie de Florii au mari speranțe ca orice dorință ar avea să li se împlinească, dacă și-o pun în gând atunci când se apropie de preot.
Citește și: Locuri de grătar în București în 2024: Unde poți să faci grătar fără să primești amendă
Ce nu se face în Duminica Floriilor
- Fiind o sărbătoare cu dezlegare la pește, acesta nu trebuie să lipsească din meniul credincioșilor;
- În Duminica Floriilor nu este bine ca femeile să se vopsească, să spele, să facă curat sau să coasă;
- O altă tradiție spune că nu se plantează pomi în săptămâna dinaintea Floriilor. În caz contrar, aceștia vor face numai flori, nu și fructe;
- În ziua praznicului sunt interzise certurile și vorbele urâte;
- În această zi de mare sărbătoare nu este bine nici să abuzezi de băuturi alcoolice;
- La sate, există credința conform căreia dacă nu aprinzi mâţişori şi nu afumi casa cu ei, căminul va fi lovit de fulgere;
- Orice fel de muncă este, de asemenea, interzisă de Florii 2024.
Mesaje pentru Ajunul de Florii
„O zi frumoasă este mâine, o zi frumoasă pentru tine. O floare şi un sincer La Mulţi Ani! Să creşti mare şi frumoasă şi să fii şi sănătoasă.”
„Aş vrea de aici să vii, în alte lumi senine, în dimineaţa de Florii, să mă cunun cu tine.”
„La mulţi ani, sănătate şi fericire! Să ciocnim un păhărel, celebrând un “Floricel”.
„Eşti cea mai frumoasă floare dintre flori şi te iubesc enorm!”
„Dintr-o lume plină de flori tu eşti trandafirul meu şi vreau să rămâi mereu. La mulţi ani!”
„Îţi doresc ca această zi minunată de primăvară să fie urmată de altele mult mai frumoase şi mai deosebite, pline de bogăţie sufletească şi nu numai. La mulţi ani!”
„O zi frumoasă începe cu o floare. Viaţa este frumoasă pentru că tu exişti. La mulţi ani!”
„La muţi ani floricica mea! Să fii întotdeauna la fel de înfloritoare şi minunată!”