Ajunului zilei de Moș Nicolae 2023: Tradiții și obiceiuri românești

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 04 sep 2024, 00:20

Ajunului zilei de Moș Nicolae 2023:

Sursa: freepik

An de an, în România și în numeroase alte colțuri ale lumii, tradițiile dedicate sărbătorii de Moș Nicolae sunt respectate cu evlavie pe data de 6 decembrie.

Ajunul zilei de Moș Nicolae este marcat în mod tradițional prin gesturi de generozitate și bucurie, atât în țara noastră, cât și în alte state din întreaga lume.

Treadiții pentru ajunului zilei de Moș Nicolae în 2023

În mod tradițional, Sfântul Nicolae este asociat cu momente pline de magie și surprize pentru cei mici. În această zi, copiii primesc cu entuziasm daruri în ghetuțe, adăugând o notă de farmec și anticipare în atmosfera sărbătorii.

Moș Nicolae, recunoscut ca un simbol al generozității și al tradiției, este celebrat anual pentru gestul său altruist de a lăsa daruri în ghetuțele copiilor. Această practică, care a devenit o tradiție înrădăcinată, este amintirea iubirii și a bunătății exemplificate de Moș Nicolae în timpul vieții sale.

În contextul tradiției creștine, există numeroase relatări despre faptele de bunătate ale Sfântului Nicolae, cel mai notoriu fiind episodul legat de cele trei surori sărace.

Conform acestei povești, cele trei fete, aflate într-o situație financiară precară, se confruntau cu dificultatea de a-și găsi parteneri de viață din cauza sărăciei. Legenda spune că Sfântul Nicolae a intervenit salvându-le de la o viață de sărăcie și disperare.

Ajunului zilei de Moș Nicolae 2023:
[Sursa: crestin ortodox]

Astfel, gestul său nu numai că a adus bucurie și speranță în inimile celor trei surori, dar a și subliniat compasiunea și generozitatea pe care Sfântul Nicolae le-a manifestat în întreaga sa existență. Tradiția de a oferi daruri în amintirea acestui act de caritate continuă să răspândească bucurie și să inspire generozitate în fiecare an, ilustrând puterea unei moșteniri binecuvântate de bunătate și compasiune.

Tatăl, având deja în minte să-și îndemne fiicele spre căile desfrâului, a fost prins în această intenție de către Sfântul Nicolae. Aflând povestea în miez de noapte, Sfântul Nicolae a intervenit în favoarea fetelor, sosind la casa omului nefericit și lăsând discret o pungă cu bani la fereastră.

Citește și: Mesaje în ajun de Moş Nicolae Urări frumoase pe care să le trimiți prietenilor tăi și familiei în 2023

 A doua zi, omul, uimit și recunoscător, și-a exprimat mulțumirea către Divinitate, întrebându-se cine ar putea fi misteriosul binefăcător. Cu ajutorul sumei primite, omul sărman a reușit să-și căsătorească fata cea mare, iar această minune s-a repetat ulterior și în cazul celorlalte două fiice mai mici.

Acestea din urmă au intrat în căsătorie la scurt timp după ce au primit darurile de la Moș Nicolae. Anonimatul gesturilor sale a inspirat comunitatea să îmbrățișeze tradiția oferirii de daruri de Sfântul Nicolae.

Din această perspectivă, preoții afirmă că Sfântul Nicolae poate fi considerat cu adevărat Moș Crăciun, deoarece Nicolae se dovedește a fi, într-adevăr, un dătător de daruri.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ajunului zilei de Moș Nicolae 2023:
[Sursa: freepik]

Tradiții de Moș Nicolae în România

În tradiția obișnuită, Sfântul Nicolae este adesea recunoscut sub denumirea de Sân-Nicoară. Potrivit poveștilor transmise din generație în generație, acest sfânt este privit ca un protector al soarelui, împiedicându-l să se strecoare pe neobservate pe lângă el, pentru a ajunge în tărâmurile de miazănoapte și a lăsa astfel lumea în întuneric și frig, lipsită de căldură și lumină.

În conformitate cu obiceiurile tradiționale românești, Moș Nicolae se arată călare pe un cal alb, simbolizând sosirea primei zăpezi la începutul iernii.

Acest sfânt benefic nu numai că vine în ajutorul celor nevoiași, orfanilor și văduvelor, dar este și stăpânul apelor, intervenind pentru a salva corăbierii de la înec. În plus, Moș Nicolae are o grijă deosebită pentru soldații implicați în conflicte armate, oferindu-le protecție în timpul războaielor.

În diverse colțuri ale țării, în preajma zilei de Sfântul Nicolae, tradițiile se împletesc într-un spectacol pitoresc al obiceiurilor locale. Oamenii aleg să aducă în casele lor crenguțe de pomi fructiferi în această zi sfântă, dornici să atragă prosperitate și bunăstare în căminul lor. Aceste crenguțe sunt plasate cu grijă în vase cu apă, fiind expuse în apropierea icoanelor, în speranța că vor înfiora cu frumusețea înfloririi lor până la sosirea Anului Nou.

Citește și: Când vine Moș Nicolae în 2023: Iată când se pun cadourile în ghete

Se spune că, dacă aceste crenguțe își deschid mugurii și înfloresc până la sfârșitul anului, semnul este unul de bun augur, prevestind un an care se va bucura de o recoltă bogată și de împliniri remarcabile. O așteptare plină de speranță și de anticipare în fața unui viitor care promite să fie roditor și să aducă satisfacții însemnate.

Pe meleagurile altor regiuni, tradițiile prind contur în jurul activităților desfășurate în ajunul sărbătorii. Fetele comunității se adună pentru a da viață unei obiceiuri străvechi, prepararea plăcintelor într-un spirit de comuniune și bucurie.

Cu abilități moștenite de la generație la generație, aceste fete împărtășesc momente pline de veselie în timp ce frământă aluatul și pregătesc bunătăți pentru a marca această zi de sărbătoare.

Sfântul Nicolae a câștigat o popularitate remarcabilă în întreaga lume creștină, fiind adesea portretizat în mod distinct în diverse țări. Cu toate acestea, în ciuda diversității reprezentărilor, un element comun rămâne constant în toate culturile: acela de a fi purtătorul darurilor, aducând bucurie și generozitate.