Ajutoare pentru români în sezonul rece. Câți bani pot primi pentru încălzire

Author: Laura Macovei
Actualizat: 27 nov 2023, 10:25

Ajutoare pentru români în sezonul rece. Costurile pentru încălzire vor fi acoperite

Sursa: PixaBay

Odată cu sezonul rece, cheltuielile de întreținere din casele românilor au crescut considerabil. În acest context, Guvernul vine cu o veste bună pentru o anumită categorie de români.

În plin sezon rece, anumiți români vor beneficia de ajutoare, ceea ce înseamnă că li se vor acoperi costurile de încălzire.

Cine va beneficia de ajutorul pentru încălzire

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, vor fi acoperite toate costurile pentru necesarul de încălzire din această iarnă.

Ajutorul a luat naștere în cadrul campaniei „Case cu Căldură”, Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice. Astfel, aproximativ 1.000

de gospodării vor beneficia de ajutorul pentru încălzire.

Citește și: Cine sunt seniorii care vor primi „a 13-a pensie” de Crăciun. Ajutorul vine sub formă de tichete sociale

Am început din timp demersurile de strângere a lemnelor ca să le putem oferi familiilor care au nevoie de de acest ajutor iarna aceasta. Aţi fi surprinşi că inclusiv în Bucureşti există case care nu au gaze şi sunt oameni care iarna poate stau în frig pentru că lemnele de foc au devenit foarte scumpe.

Alături de Asociaţia Energia Inteligentă şi cu sprijinul Crucea Roşie am găsit această soluţie cu sprijinul voluntarilor din minister, dar nu numai, care să ne ajute să strângem lemne de foc, de la arbori marcaţi, care oricum trebuiau tăiaţi pentru însănătoşirea pădurii. Important este să aducem în această iarnă căldură în casele şi sufletele tuturor românilor care chiar au nevoie”
, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Campania de strângere a lemnelor se desășoară în satul Teşila, comuna Valea Doftanei. Un lucru important de precizat este faptul că, pentru tăiere vor fi sacrificați doar arbori marcaţi, degradaţi, care oricum urmează a fi tăiați.

Peste 1.000 de familii nevoiași au nevoie de ajutor pentru încălzire

Suma alocată acestui proiect se ridică la un milion de lei, sprijinul a aproximativ 1.000

de gospodării, care pe timp de iarnă se încălzesc cu lemnele de foc. 

Acest ajutor pentru încălzire presupune furnizarea lemnului de foc pentru întreaga iarnă, bani care ar trebuie să vină și din donații.

Citește și: Bilete pentru tratamentul balnear pentru pensionari 2023: Care este termenul limită de ridicare și care sunt beneficiile adiționale

Potrivit ministrului Energiei, pentru a identifica cu exactitate gospodăriile care au nevoie de acest sprijin, se va ține cont de mai multe aspecte.

Beneficiarii sunt aleşi în funcţie de venit, în funcţie de gradul de marginalizare a comunităţii, distanţa faţă de principale drumuri de acces, distanţa faţă de sursele de aprovizionare ş.a.m.d. Deci, va exista o listă transparentă şi de criterii şi de asociaţii cu care noi ne consultăm pentru a identifica aceste gospodării ”, a mai declarat recent Sebastian Burduja.