Ajutoare și beneficii pentru persoanele cu dizabilități 2025: Călătorii interurbane gratuite și bani pentru combustibilul necesar deplasărilor cu autoturismul

Autor: Cristina Mocanu

Ajutoare și beneficii pentru persoanele cu dizabilități 2025

Sursa: pexels.com

De ce ajutoare și beneficii pot avea parte, în 2025, persoanele cu dizabilități?

În anul 2025, persoanele cu dizabilități din România beneficiază de o serie de ajutoare și beneficii financiare și sociale menite să le sprijine în viața cotidiană și să le faciliteze integrarea în societate. Printre cele mai importante ajutoare se numără călătoriile interurbane gratuite, banii pentru combustibilul necesar deplasărilor cu autoturismul și diverse reduceri sau scutiri fiscale.

Indemnizațiile lunare pentru persoanele cu dizabilități

În conformitate cu Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, toți cetățenii cu dizabilități beneficiază, indiferent de veniturile lor, de o indemnizație lunară.

Valoarea acestei indemnizații este stabilită în funcție de indicatorul social de referință (ISR), iar în 2025, aceasta se ridică la 528 de lei pentru persoanele cu handicap mediu și la 350 de lei pentru cele cu handicap accentuat. De asemenea, persoanele cu handicap grav beneficiază de o indemnizație suplimentară de 198 de lei pe lună, iar cele cu handicap accentuat primesc 146 de lei.

Ajutoare pentru transportul interurban și combustibil

Pe lângă indemnizațiile lunare, persoanele cu dizabilități au dreptul să beneficieze de ajutoare suplimentare pentru transport. Astfel, pentru transportul interurban, persoanele cu handicap grav pot primi până la 1.500 de lei pe an, iar cele cu handicap accentuat până la 750 de lei. Aceste sume pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de transport în comun, dar și pentru deplasările cu autoturismul personal, oferindu-se astfel o mare flexibilitate.

În plus, persoanele cu dizabilități pot beneficia de bilete de transport interurban gratuite, în limita a 24 de călătorii pe an pentru cei cu handicap grav și 12 călătorii pentru cei cu handicap accentuat. Totodată, aceștia beneficiază de gratuitate pe toate liniile de transport urban, inclusiv metroul, în toate orașele din România.

Citește și: A fost stabilit calendarul plăților sociale 2025: Pe ce dată vor fi livrați banii pentru bursele sociale, pensii, alocații și pentru ajutorul de șomaj în luna februarie

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Poți să îți mărești stagiul de cotizare la pensie, dacă ai studii superioare! Află care sunt condițiile necesare

Scutiri fiscale și credite pentru achiziționarea de autovehicule

Persoanele cu dizabilități se bucură și de anumite scutiri fiscale care le ajută să reducă cheltuielile. Conform Codului fiscal, acestea sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru diverse activități, inclusiv activitățile independente și veniturile din pensii. De asemenea, scutirea se aplică și pentru impozitul pe clădiri și pe mijloacele de transport, atunci când acestea sunt utilizate pentru locuința persoanei cu dizabilități sau în scopul de a transporta persoana respectivă.

Persoanele adulte cu dizabilități grav sau accentuat pot beneficia de credite fără dobândă pentru achiziționarea unui singur autoturism sau pentru adaptarea locuinței la nevoile individuale. Aceste credite pot ajunge până la 10.000 de euro pentru achiziționarea unui vehicul normal, iar pentru vehiculele adaptate, suma poate ajunge până la 20.000 de euro.

Cardul european pentru dizabilitate

Un alt avantaj important pentru persoanele cu dizabilități este obținerea unui card european de dizabilitate.

Acest card le oferă acces la o serie de beneficii în statele membre ale Uniunii Europene, cum ar fi transportul gratuit sau subvenționat în transportul public, parcare gratuită în diverse locații și acces gratuit sau subvenționat la evenimente culturale și sportive. Cardul european pentru dizabilitate reprezintă o recunoaștere internațională a statutului de persoană cu dizabilități și facilitează integrarea în societăți din afacerea țării de origine.

Citește și: Până când poate fi depus formularul 230: Tot ce trebuie să știe angajații din România despre redirecționarea impozitului către ONG-uri, spitale sau biserici

În 2025, persoanele cu dizabilități din România beneficiază de o gamă largă de ajutoare și beneficii, de la indemnizații lunare, până la facilități pentru transport și scutiri fiscale. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a sprijini integrarea acestora în viața socială și economică, oferindu-le mai multe oportunități de mobilitate și independență. De asemenea, cardul european pentru dizabilitate aduce beneficii suplimentare în călătoriile internaționale, oferind un sprijin esențial în viața de zi cu zi.

 

 


Scade vârsta de pensionare pentru femeile din România! Ce criterii trebuie să îndeplinească

Anunț important pentru femeile care au avut mai mulți copii sau care au adoptat. Legea nr. 360/2023 aduce o schimbare semnificativă în ceea ce privește vârsta de pensionare.