Ajutoare sociale 2023: Cine va beneficia de Programul Incluziune și Demnitate Socială? Sunt alocate fonduri de 970 milioane de euro!

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 mar 2023, 13:42

Cine va beneficia de Programul Incluziune și Demnitate Socială

Sursa: Pexels.com

Ajutoare sociale 2023. Persoanele vulnerabile vor putea beneficia de ajutoare sociale prin Programul Incluziune și Demnitate Socială.

Ajutoare sociale 2023. Ministerul a anunțat că în cadrul acestui program vor fi lansate 10 apeluri de proiecte, primele fiind deschise în trimestrul al doilea al acestui an.

Citește și: Statul oferă noi tipuri de vouchere românilor care provin din medii defavorizate

Sunt alocate fonduri de 970 milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că Programul Incluziune și Demnitate Socială vor fi lansate în anul 2023.

Numărul total al acestora este de 10 apeluri, iar primele vor fi deschise în trimestrul al doilea al acestui an. Fondurile alocate celor 10 proiecte sunt de 970 de milioane de euro. Proiectele pot fi depuse de unitățile administrativ – teritoriale, grupurile de acțiune locală, furnizorii de servicii sociale, întreprinderi sociale sau administratori ai schemelor de antreprenoriat social. 

O sumă importantă din fondurile alocate, mai exact aproximativ 800 de milioane de euro, se vor concentra pe centrele comunitare integrate, dar și pe  dezvoltarea serviciilor sociale în mediul rural.

Persoanele defavorizate vor beneficia de cel mai mare buget alocat în cadrul Programului de Incluziune și Demnitate Socială, 980 milioane de euro vor fi folosite pentru a finanța măsuri precum pachetele pentru școală sau mese calde, sprijinul pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte pentru copiii din medii defavorizate.

„Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile și vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau mamele aflate în dificultate.

Am finanțat, în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici – pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale ”Sprijin pentru România”, cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare. Dar, din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile. În acest sens, Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care ne permite să construim un sistem de servicii sociale integrate care să sprijine, pe termen lung, persoanele vulnerabile: vom finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire
la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale”, 
a transmis ministrul Marcel Boloș.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Codul Muncii va fi modificat: Părinții care își cresc singuri copiii nu vor mai fi obligați să lucreze pe tura de noapte

Cine va beneficia de Programul Incluziune și Demnitate Socială

Pot depune cereri de finanțare instituțiile publice și private, în special:

 

  • din domeniul protecției sociale;
  • din domeniul așezărilor informale;
  • furnizori publici si privați de servicii sociale acreditați;
  • autoritățile publice locale;
  • MMSS;
  • ANPDCA, ANPDPD;
  • MAI-IGI.

 

În conformitate cu principiul parteneriatului, pot aplica pentru finanțare:

 

  • Autorități publice locale, în parteneriat cu ONG-uri;
  • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății (parteneriat deja funcțional);
  • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în parteneriat cu structurile relevante;
  • furnizorii de servicii sociale acreditați, în parteneriat cu asociații culturale, unități de cult, cluburi sportive, asociații sportive, federații sportive;
  • Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse/ structurile relevante
  • autoritățile publice locale, în parteneriat cu furnizori de servicii sociale acreditați;
  • furnizori de servicii sociale acreditați, în parteneriat cu autoritățile publice locale
  • Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu DGASPC;
  • furnizori de servicii sociale acreditați, în parteneriat cu unitățile administrativ – teritoriale;
  • Inspectoratul General pentru Imigrări, în parteneriat cu Instituțiile Prefectului din teritoriu, ONG-uri;
  • furnizori publici si privați de servicii sociale; ONG-uri, autorități cu activitate în domeniu, pentru mecanismul competitiv.

Citește și: Informația momentului pentru toți românii. Marius Budăi a anunțat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare