Ajutoare sociale 2023: Începând cu luna aprilie se va aplica legislația privind venitul minim de incluziune

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 dec 2023, 04:05

Legislația venitului minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei, se va aplica din aprilie.

Sursa: https://pixabay.com/

Începând cu data de 9 martie, legislația privind venitul minim de incluziune se va modifica.

Legislația venitului minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei, se va aplica din aprilie.

Legislația venitului minim de incluziune va fi modificată

Din 9 martie, legislația privind venitul minim de incluziune se va modifica, iar din aprilie ar urma să fie aplicată, dar ajutoarele sociale existente vor fi disponibile până la începutul anului viitor.

În 2022, odată cu apariția  OUG 114/2022, termenul la care trebuie să intre în vigoare Legea 196/2016, care este actul normativ prin care este reglementat venitul minim de incluziune, a fost amânat din nou, noul termen de aplicare a legii fiind stabilit atunci pentru data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: S-a votat în Senat: Anumiți angajatori vor primi o subvenție de 2.250 de lei

În prezent prin  Legea 56/2023, ce va intra în vigoare pe 9 martie și prin care Parlamentul a aprobat, ca în cazul oricărei ordonanțe, OUG 114/2022, s-a stabilit devansarea acestui termen și mutarea lui anul acesta.

Potrivit noului act normativ, Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei, se va aplica din data de 1 aprilie 2023.

Totuși, reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, dar și cele privind data de încetare a acordării drepturilor de ajutor social (Legea nr. 416/2001) sau de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010) se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

Acest lucru înseamnă că ajutoarele sociale deja stabilite se mențin în plată și după 1 aprilie 2023.

Pentru a face transferul la noul tip de ajutoare, beneficiarii celor actuale vor putea să depună cereri în acest sens la autorități cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, care este 1 ianuarie 2024, adică din 2 noiembrie 2023.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?

Începând cu data de 9 martie, legislația privind venitul minim de incluziune se va modifica.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Ce stabilește noua lege?

Noua lege stabilește că, că începând cu data de 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia,  se actualizează cu rata medie a inflației pentru anul 2022. Mai exact, în prezent se stabilește o primă majorare, deoarece, potrivit Legii 196/2016, nivelul venitului minim de incluziune se va majora anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Prin noul act normativ sunt introduse și alte modificări la Legea 196/2016. De pildă, dacă din calculul ajutorului de incluziune rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se va acorda un ajutor de 50 de lei.

Citește și: Salariul minim pe economie crește în România, din nou. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Până ca aceasta să fie modificată, Legea 196/2016 vorbea despre persoane vârstnice cu vârsta de cel puțin 65 de ani și nu preciza că este vorba despre persoanele singure (necăsătorite, divorțate sau văduve).

Conform prevederilor Legii 196/2016, se vor reuni venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Așadar, venitul minim de incluziune va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:

- ajutorul de incluziune;

- ajutorul pentru familia cu copii.

Sursă: avocatnet.ro