Noi ajutoare sociale pentru români în martie 2023! Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 dec 2023, 01:35

Sunt vizate ajutoarele pentru perioada sezonului rece

Sursa: https://www.pexels.com/

O serie de modificări în legătură cu ajutoarele sociale au primit votul Guvernului.

Mai multe modificări privind ajutoarele sociale destinate persoanelor fizice au fost adoptate miercuri, 15 martie, de către Guvern. Aceste schimbări vizează ajutoarele pentru sezonul rece.

Ajutoarele sociale au suferit mai multe modificări

Un proiect de ordonanță care vizează o serie de modificări aduse ajutoarelor sociale a fost adoptat de către Guvern miercuri, 15 martie. Prin proiectul de OUG  adoptat de Executiv se propune introducerea unor modificări sau corecții în legătură cu o serie de ajutoare sociale, dar și alocații.

Citește și: Vouchere sociale 2023. Când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale

Ajutorul de încălzire a suferit modificări

Una dintre modificările principale, prevăzută în viitoarea ordonanță, îi vizează pe cei ce primesc, în acest sezon rece, ajutorul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie.

Astfel, majorările de drepturi de natură socială, precum și cele salariale prevăzute de  OUG nr. 168/2022  și majorarea salariului minim brut pe țară la 3.000

de lei nu se iau în calcul, în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței și suplimentului pentru energie.

De asemenea, persoanele care beneficiază de majorările amintite mai sus, pentru care nu au fost stabilite debite, vor primi ajutoarele la același nivel până la 31 martie 2023.

Alocațiile pentru familiile nevoiașe

Modificările aduse vizează și Legea nr. 277/2010  privind alocația pentru susținerea familiei, în sensul corelării cu noua structură a anului școlar (înlocuirea semestrelor cu module), astfel încât să fie posibilă verificarea condiției de

menținere a dreptului la această alocație legată de absențele nemotivate înregistrate de copiii din familiile care beneficiază de ea.

Pentru copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare de alocație, inspectoratul școlar trebuie să transmită agenției teritoriale, în luna martie, dar și în luna august a fiecărui an, situația privind frecventarea cursurilor de către acești copii.

Dacă se va constata că aceștia au avut absențe nemotivate aferente modulelor încheiate până la 1 martie, respectiv între 1 martie și până la 1 august a fiecărui an, cuantumul alocației va fi tăiat proporțional cu numărul absențelor, după

cum urmează:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absențe;

- cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absențe.

Citește și: Salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu! Propunerea oficialilor români

Modificări aduse ajutoarelor sociale calculate în funcție de ISR

Anumite modificări ar urma să fie aplicate și pentru ajutoarele sociale ce se raportează la ISR, care se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Modificări aduse alocației pentru copii și indemnizația de creștere

Schimbarea nu vizează direct alocația pentru copii și indemnizația de creștere, ci sumele provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei acestora.

Asta înseamnă că, după cum apare în document, "în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii(...) și de indemnizație lunară pentru creșterea copiilor(...) se va proceda după cum urmează:

- în cazul diferențelor în minus acestea se suportă din bugetul de stat;

- în cazul diferențelor în plus acestea se fac venit la bugetul de stat".

Totuși, viitoarea regulă nu se va putea aplica înainte ca Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială să stabilească procedurile de lucru.

Pentru ca proiectul să poată fi aplicat, trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Sursă: avocatnet.ro