Ajutor de șomaj 2023. Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Ocuparea forțelor de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor, anunță Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM).
Ajutor de șomaj 2023 pentru absolvenții de liceu sau de facultate
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de
Concret, pentru a obține ajutorul de la stat, absolvenții fără un loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire.
Chiar dacă fac înregistrarea în perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolvenții vor putea primi indemnizația de șomaj doar după ce expiră această perioadă.
Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației de șomaj, este de 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Ceea ce înseamnă că valoarea ajutorului de șomaj 2023 este de 299 de lei.
Citește și: Începând cu luna martie 2023, ISR se majorează cu aproximativ 14%
Acte necesare indemnizație de șomaj 2023 pentru absolvenții de liceu sau de facultate
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, aceștia trebuie să depună, la agenția de muncă de care aparțin, următoarele documente:
- actul de identitate;
- actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
- declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti secţiunea Persoane fizice/Indemnizatii de şomaj şi venituri de completare.
Citește și: Este oficial: Indemnizație lunară de 2500 de lei pentru tinerii aflați în grija statului sau în plasament
În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare.
În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ, se precizează în comunicatul AMOFM.
Ajutorul de șomaj se acordă absolvenților, potrivit Legii 76/2002, o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Pe de altă parte, dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot primi indemnizația.
Sursă: edupedu.ro; avocatnet.ro