Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, ca persoanele din categoriile vulnerabile, în special pensionarii și persoanele care încasează venituri mici, să primească un ajutor pentru energie în 2023. Este vorba despre un sprijin din partea statului pentru plata facturilor la energie. Regulile de acordare a ajutorului pentru energie s-au schimbat, astfel că autoritățile au anunțat noile modificări.
Ce se întâmplă cu ajutorul pentru energie în 2023?
Pentru ca oamenii să poată intra mai ușor în posesia ajutorului pentru energie 2023, autoritățile au luat decizia de a modifica regulile inițiale de acordare a acestuia. Decizia a fost luată tocmai pentru ca voucherele de 1,4000 de lei să poată fi acordate mult mai ușor, iar oamenii să beneficieze de ele cât mai repede. Astfel, prin ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit ca ajutorul pentru energie 2023, în cazul persoanelor care îl primesc pentru cumpărarea lemnelor de foc, să poată fi încasat și în numerar.
Legea prevede ca beneficiarii ajutorului pentru încălzire 2023 să prezinte următoarele documente dacă vor să încaseze banii pentru lemne de foc în numerar:
- cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
- actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
- documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc (de exemplu, aviz de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale);
- în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea materialului lemnos la domiciliu sau reședință împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la adresa unde locuiește.
În ceea ce privește legea acordării ajutorului pentru energie 2023, Guvernul a mai adoptat alte 2 schimbări. Mai exact, în cazul în care beneficiarii au colocatari, aceștia vor putea solicita primăriei de domiciliu să desfășoare o anchetă socială pentru a vedea cu exactitate câte persoane locuiesc la locul de consum, astfel încât să poată primi banii de la stat. Ancheta socială trebuie finalizată în cel mult 10 zile de la momentul depunerii solicitării.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În cazul persoanelor care au domiciliu fără nomenclator stradal, Guvernul a stabilit ca ajutorul pentru energie 2023 să fie acordat în baza unei declarații pe propria răspundere cu informațiile culese din teren de către Poșta Română.
Aceste informații vor clarifica situația domiciliului persoanei care solicită ajutorul.Ajutor pentru energie 2023. Câți bani se dau de la stat și în ce perioadă vor fi virate sumele?
Ajutorul pentru energie 2023, mai exact cel oferit de stat pentru plata facturilor la energie are o valoare de 1,400 de lei. Beneficiarii vor primi banii în două tranșe egale, a câte 700 de lei. Prima tranșă va fi acordată în luna februarie 2023, pentru intervalul 1 ianuarie- 30 iunie 2023, iar cea de-a doua în septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie 2023.
Prima tranșă de bani ar putea să intre începând cu data de 20 februarie 2023. Banii vor fi primiți sub forma cardurilor de energie, adică a unor certificate de beneficiar emise și tipărite pe hârtie. Practic beneficiarii vor putea transfera furnizorilor acești bani prin mandat poștal. În cazul celor care folosesc ajutorul pentru lemne de foc, banii vor putea fi acordați și în numerar, potrivit noilor modificări.