Ajutor financiar destinat românilor cu venituri reduse. Suma alocată pentru instalarea repartitoarelor de căldură și termenul limită pentru implementare

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 21 dec 2023, 09:54

Ajutor financiar destinat românilor cu venituri reduse. Suma alocată pentru instalarea repartitoarelor de căldură și termenul limită pentru implementare

Sursa: Pexels.com

Proiectul legislativ adoptat de Camera Deputaților oferă asistență financiară pentru românii cu venituri mici, simplificând procesul de achiziționare și instalare a repartitoarelor de căldură. Termenul limită pentru instalare a fost amânat până la 31 decembrie 2024.

Miercuri, 20 decembrie 2023, autoritățile din România au adoptat un proiect legislativ care aduce modificări semnificative în ceea ce privește obligativitatea instalării repartitoarelor de căldură în locuințele conectate la sistemele centralizate de încălzire.

Proiectul, aprobat ca for decizional de către Camera Deputaților, propune amânarea termenului limită pentru montarea acestor dispozitive până la 31 decembrie 2024.

Sprijin financiar pentru românii cu venituri mici

De asemenea, se oferă sprijin financiar pentru românii cu venituri mici, cu scopul de a facilita procesul de achiziție și instalare a repartitoarelor.

Deși o lege anterioară impunea proprietarilor de apartamente conectate la sistemele centralizate de încălzire să instaleze repartitoare de căldură sub amenzi de până la 1.000 de lei, această obligativitate a fost amânată, urmând să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024.

În această situație, autoritățile au luat decizia de a acorda sprijin financiar persoanelor și familiilor cu venituri reduse pentru instalarea acestor dispozitive.

Citește și: Anunț important despre cardurile sociale! Ce se întâmplă cu banii dacă nu sunt cheltuiți până la finalul lunii decembrie

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Termenul limită pentru implementarea acestei legi a fost amânat cu un motiv, acela fiind „ timpul necesar pentru adaptarea la noile cerințe europene privind eficiența energetică ”, spune ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Cine va beneficia de sprijinul financiar și care este suma alocată

În conformitate cu noile modificări legislative, sprijinul financiar va fi oferit persoanelor cu venituri reduse.

Cei cu un venit de până la 2.000 de lei pe membru de familie vor fi eligibili pentru acest ajutor.

În această categorie sunt incluse persoanele cu vârsta peste 60 de ani, precum și cei cu probleme de sănătate sau dizabilități, aflați în situații de risc de sărăcie. Suma acordată este de 750 de lei pe locuință/gospodărie vulnerabilă și va fi distribuită numai după instalarea repartitoarelor de către societăți prestatoare de servicii energetice aprobate.

Citește și: Veste bună pentru 2 milioane de români! Cardurile de energie vor fi valabile până la 31 martie 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul Adrian Câciu

Această inițiativă are ca scop sprijinirea cetățenilor în procesul de modernizare energetică și prevenirea penalizărilor acestora.

Termenul limită pentru utilizarea sprijinului financiar este 31 decembrie 2024, iar acesta va fi acordat pe baza procesului verbal de montare și a facturii.