Ajutor financiar în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când intră banii pe card?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 09 nov 2023, 00:40

Când intră banii pe card? 

Sursa: Kanal D

Tichete educaționale 2023. Ajutor financiar în valoare de 500 de lei vor primi elevii care provin din familii cu venituri modeste.

Tichete educaționale 2023. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a anunțat când vor primi elevii care provin din familii cu venituri modeste tichetele educaționale în valoare de 500 de lei. Acestea sunt destinate achiziționării de rechizite precum și articolelor de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței. 

Citește și: Alocații majorate pentru copii din februarie 2023. Cine primește 631 de lei începând cu această lună?

Tichete educaționale 2023. Când intră banii pe card? 

Tichetele educaționale 2023. Ajutorul financiar în valoare de 500 de lei destinat sprijinirii copiilor dezavantajați care frecventează o unitate de învățământ, de stat sau preșcolar se lasă așteptat anul acesta. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, anunțase inițial că banii vor intra pe card cel târziu în luna februarie, a declarat că „ durează un pic până când vom putea să le virăm banii”.

Într-un interviu acordat edupedu.ro, ministrul a menționat că abia în martie-aprilie tichetele educaționale vor ajunge la cei 55.000 de elevi care le așteaptă.

„Eu încerc și ne străduim ca să le putem asigura (tichetele educaționale – n.red) undeva în martie-aprilie. Oricum, mecanismul acesta nu poate să funcționeze așa, să ajungem să dăm banii în timpul anului școlar pentru voucherele educaționale, trebuie să le dăm înainte de începutul anului școlar.

Acum, în februarie-martie, o să publicăm noul mecanism și să încercăm să fim mult mai proactivi ”, a spus ministrul Marcel Boloș. 

Citește și: Bani de la stat pentru copiii care fac sport de performanță. Tichetul de sportiv a fost aprobat

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cine beneficiază de tichete educaționale 2023 

 

- Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

- Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275

lei). 

Cum pot fi folosite tichetele educaționale

 

Tichetele educaționale vor putea fi utilizate exclusiv în magazine/ unități afiliate, de emitentul cardului, care comercializează materiale școlare- rechizite necesare frecventării școlii, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Citește și: Vouchere Sociale 2023: Veste excelentă! Banii pentru prima tranșă intră mai repede pe card!

Utilizarea tichetelor sociale pentru sprijin educațional pentru achiziționarea altor produse, decât materiale școlare- rechizite necesare frecventării școlii- articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe-, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni.