Ajutor financiar pentru acești părinți! Ce sumă de bani vor primi aceștia în plus, la salariu

Author: Laura Macovei
Actualizat: 15 ian 2024, 09:06

Ajutor financiar pentru acești părinți! Ce sumă de bani vor primi aceștia în plus, la salariu

Sursa: PixaBay

În anul 2024, statul vine în ajutorul părinților care își trimit micuții la creșă. Astfel, sunt disponibile tichete pentru creșă, oferindu-se lunar suma de 2.120 de lei la salariu, pentru fiecare copil în plus.

Începând cu luna octombrie a anului 2023, angajaților din sectorul public li se acordă lunar tichete de creșă în valoare de 620 de lei, iar angajatorii au posibilitatea să deconteze și suma de 1.500 de lei pentru serviciile de creșă ale copilului.

Bugetarii nu vor mai beneficia de anumite avantaje

Conform Ordonanței de Urgență 115/2023, în anul 2024, instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda angajaților bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. Astfel, bugetarii nu vor mai beneficia de majoritatea beneficiilor sub formă de bilete de valoare în

2024, conform principiilor stabilite în această ordonanță.

Este important de menționat că voucherele de vacanță nu sunt afectate de această ordonanță și vor fi acordate bugetarilor și în 2024. Potrivit Legii 296/2023, bugetarii vor primi vouchere de vacanță cu o valoare crescută de 1.600 de lei până la sfârșitul anului 2026.

Cu toate acestea, numărul beneficiarilor va fi redus, restricționându-se la cei cu salarii lunare nete de până la 8.000

de lei.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de 250 de lei în luna februarie. Aflați ce puteți achiziționa cu această sumă

Astfel, bugetarii cu salarii nete peste acest prag și care au beneficiat anterior de vouchere nu vor mai fi eligibili pentru acestea începând cu luna ianuarie a anului următor.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În anul 2024, instituțiile și autoritățile publice (…), indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare (…)”, se arată în document.

Tichete creşă 2024, valoare crescută la 620 de lei

Începând cu anul viitor, se va acorda exclusiv tichete de creșă conform Ordonanței de Urgență 115/2023. Aceste tichete reprezintă bilete de valoare acordate lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația asociate cu creșterea copilului până la doi ani sau până la trei ani în cazul copiilor cu handicap. Ele pot fi utilizate doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Conform prevederilor Legii 165/2018, printre biletele de valoare care pot fi acordate se numără: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

Citește și: Anunț important pentru elevi! Tichetele educaționale vor începe să fie distribuite

Mai exact, voucherele de vacanță  vor ajunge doar în mâinile bugetarilor cu salarii lunare nete de până la 8.000

de lei. Prin urmare, toți angajații din sectorul public cu salarii nete care depășesc acest prag și au beneficiat anterior de vouchere nu vor mai avea dreptul la acestea începând cu luna ianuarie.