Ajutor nou de la stat pentru persoanele cu handicap! Proiectul a fost adoptat de Senat

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 08 iun 2023, 02:05

Ajutor nou de la stat pentru persoanele cu handicap

Sursa: Pixabay

Persoanele cu handicap ar putea beneficia de un ajutor nou de la stat potrivit unei propuneri legislative adoptate marți de Senat!

Ajutor nou de la stat pentru persoanele cu handicap începând de anul viitor, aceasta este noua propunere legislativă care a fost adoptată marți de Senat! Despre ce sumă este vorba și ce acte sunt necesare

Citeste si: Este oficial: Ajutor în valoare de 5000 de euro oferit de statul român. Listele beneficiarilor au fost deja publicate

Ajutor de la stat pentru persoanele cu handicap 

Ajutor nou de la stat pentru românii cu handicap
[Sursa: Pixabay]

Persoanele cu handicap din România ar putea beneficia începând cu anul 2023 de un nou ajutor acordat de stat  și suportat integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap.

Aceasta propunere are ca scop acordarea unor tichete acordate anual, tichete ce vor fi folosite pentru recuperarea sau reabilitarea prin terapia bazată pe sport în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate, pentru asigurarea asistenței de recuperare/ reabilitare.

Acest lucru este necesar, spun inițiatorii, pentru operaționalizarea unei prevederi deja existente în această Lege a drepturilor persoanelor cu handicap, respectiv cea care obligă autoritățile publice să dezvolte programe care să includă și să recunoască sportul ca mijloc de recuperare. 

Vouchere terapie și recuperare pentru românii cu handicap 

Prin această propunere legislativă, inițiatorii vor să introducă în Legea nr. 448/2006 posibilitatea ca persoanele cu handicap să primească în fiecare an șase tichete de valoare pentru terapia bazată pe sport, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate, pentru asigurarea asistenței de recuperare/ reabilitare. 

Valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap. 

Citeste si: Ministerul Finanțelor anunță creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice de la 1 AUGUST. Ce alte măsuri mai cuprinde proiectul de modificare a Codului Fiscal

Cum va fi acordat noul ajutor 

În ceea ce privește modalitatea de acordare a noului ajutor de la stat pentru persoanele cu handicap, ajutor ce constă în acordarea unor vouchere pentru terapie și recuperare, este necesara recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist. 

Aceste tichete se vor acorda la recomandarea medicului de familie sau a celui specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

Metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor va trebui aprobată, prin ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii, în cel mult 120 de zile de la intrarea în vigoare a măsurii. Prevederile propunerii legislative ar urma să intre în vigoare din 2023. 

Protecția persoanelor cu handicap

Protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap au la bază următoarele principii:

a) respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului;

b) prevenirea și combaterea discriminării;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

c) egalizarea șanselor;

d) egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă;

e) solidaritatea socială;

f) responsabilizarea comunității;

g) subsidiaritatea;

h) adaptarea societății la persoana cu handicap;

i) interesul persoanei cu handicap;

j) abordarea integrată;

k) parteneriatul;

l) libertatea opțiunii, a controlului sau/și a deciziei asupra propriei vieți, a serviciilor și formelor de sprijin de care beneficiază;

m) abordarea centrată pe persoană în furnizarea de servicii;

n) protecție împotriva neglijării și abuzului;

o) alegerea alternativei celei mai puțin restrictive în determinarea sprijinului și asistenței necesare;

p) integrarea și incluziunea socială a persoanelor cu handicap, cu drepturi și obligații egale cu ale tuturor celorlalți membri ai societății, cu respectarea nevoilor specifice persoanelor cu handicap.

Sursă: avocatnet.ro