Ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie! Cine sunt românii care vor beneficia de acești bani începând de luna viitoare

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 17 oct 2023, 11:29

Ajutor pentru încălzire locuință! Cine sunt românii care vor beneficia de acești bani începând de luna viitoare

Sursa: PixaBay

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar românii deja au pornit centralele sau așteaptă încălzirea caloriferelor. Cu toate acestea, ei se îngrijorează de consumul pentru care vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

Veștile în această privință sunt bune, deoarece anumiți români vor avea parte de un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței. Acesta va ajunge în buzunarele românilor începând cu 1 noiembrie 2023.

Românii care vor beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinței

Ajutorul îi vizează pe românii care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2.053

lei, în cazul persoanei singure. 

Ajutorul reprezintă un supliment pentru energie, de care acești români vor avea parte lună de lună, timp de un an întreg.

Citește și: Bani de la stat pentru românii care vor să se întoarcă în țară! Care sunt condițiile pentru a intra în posesia a 12.500 de lei

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Românii trebuie să știe că banii sunt asigurați pentru următoarele tipuri de energie:  energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale și combustibili solizi și/sau petrolieri.

Câți bani vor primi românii pentru încălzirea locuinței

Sumele vor fi diferite, în funcție de cum este distribuită spre uz energia. Spre exemplu, dacă o familie se încălzește cu energie termică și folosește gazele naturale pentru a prepara mâncarea, iar pentru iluminat utilizează energie electrică, va beneficia de suma de 50 lei.

Iată care sunt condițiile de acordare ale ajutorului de încălzire a locuințelor începând cu noiembrie 2023, potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale

  • doar pentru un singur sistem de încălzire 
  • doar familiilor şi/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei 
  • doar pentru o singură locuinţă (pentru locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă) 
  • doar titularului contractului/convenţiei individuale încheiat/încheiate cu furnizorul 
  • doar consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică) 

Formularul de cerere- declarație pe propria răspundere

Dacă vă încadrați în categoria persoanelor care beneficiază de ajutor, pasul următor e depunerea unei declarații pe propria răspundere, AICI.

Citește și: Care sunt categoriile de români care se vor bucura de pensii de peste 5.000 de lei. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

„Formularul de cerere se găsește la sediul primăriei localității pe raza căreia se află locuința sau pe pagina de Internet a primăriei localității pe raza căreia se află locuința, a agențiilor județene pentru plăți

și inspecție socială/municipiului București, dar și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale,” mai arată sursa citată.