Ajutorul de 500 de lei pentru preșcolari și elevi va fi oferit și în 2023

Author: Cristina Mocanu

Elevii din România, din medii defavorizate, vor primi și în acest an suma de 500 de lei.

Sursa: https://www.pexels.com/

Elevii din România, din medii defavorizate, vor primi și în acest an suma de 500 de lei.

Elevii și preșcolarii din România, care provin din medii defavorizate, vor primi și în 2023 suma de 500 de lei din partea statului.

Elevii și preșcolarii vor primi 500 de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat luni, 9 ianuarie, că va continua să ofere ajutorul financiar în valoare de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite preșcolarilor și elevilor din România, după ce, în anul școlar 2022–2023, au beneficiat 405.000 persoane de acest ajutor financiar, cu mult față de cei 245.000 de beneficiari din anul școlar precedent. Acest ajutor a fost acordat pentru prima dată în anul școlar 2021-2022, ajunge la beneficiari pe suport electronic, respectiv pe card.

Citește și: Guvernul a aprobat înființarea “Observatorul copilului”. Cum va putea ajuta această platformă pe viitor

Cine va beneficia de acest sprijin

Potrivit  OUG 133/2020, actul normativ prin care a fost introdus ajutorul, stabilește că aceștia sunt:

- copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat;

- copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică, pentru acest an, 1.500 de lei (salariul minim brut pe țară este 3.000 de lei).

Astfel că, ajutorul aferent unui an școlar poate fi folosit timp de un an de la primirea lui, numai pe baza actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia. Tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor pot fi folosite doar în anumite magazine, respectiv în cele care comercializează materiale școlare și care se află pe lista unității emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Beneficiarii afla mai multe detalii privind această listă atunci când primesc cardul.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Citește și: Alocații 2023: Copiii cu cetățenie română vor beneficia de venituri majorate

Materiale școlare sunt considerate rechizitele necesare frecventării școlii- articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe-, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței. Alocațiile copiilor s-au mărit cu 5,1% de la 1 ianuarie.

Tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor pot fi folosite doar în anumite magazine.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației. Potrivit  OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. 

Potrivit noii legi, majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună, echivalentul a 8 covrigi de 1,5 lei bucata, sau a 6 covrigi de 2 lei bucata.

Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună, echivalentul a 8 covrigi de 1,5 lei bucata, sau a 6 covrigi de 2 lei bucata.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: