Statul român le oferă cetățenilor un ajutor de înmormântare, mai exact o sumă de bani cu ajutorul căreia să acopere majoritatea cheltuielilor care pot să apară în cazul unui astfel de eveniment. În 2022, valoarea ajutorului de înmormântare a crescut semnificativ, având în vedere că și salariul mediu brut pe economie a fost majorat.
Ajutorul de înmormântare 2022, majorat de la 1 ianuarie. Câți bani primesc românii?
Ajutorul de înmormântare va fi mai mare în anul 2022. Majorarea se aplică de la 1 ianuarie 2022, având în vedere că salariul mediu brut a crescut. Pentru că ajutorul de înmormântare se calculează și în anul 2022 în funcție de valoarea salariului mediu brut, autoritățile au decis ca acesta să fie majorat de la 5.380 de lei la 6.095 de lei.
Cu toate acestea, ajutorul de înmormântare va fi acordat diferențiat.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cine poate beneficia de ajutor de înmormântare în anul 2022?
Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) ajutorul de înmormântare se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau a unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Acest lucru înseamnă că în cazul decesul asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de înmormântare 2022 poate fi acordat unei singure persoane care poate fi: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau o persoană care poate dovedi cu acte că a suportat toate cheltuielile de deces.
În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de înmormântare este oferit asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.
Ajutor de înmormântare 2022. Ce acte sunt necesare pentru obținerea acestui ajutor din partea statului?
Pentru a obține ajutorul de înmormântare în anul 2022, românii aflați în această situație trebuie să depună mai multe acte. Acestea au fost enumerate pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), după cum urmează:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);
- certificat de deces (original şi copie);
- act de identitate al solicitantului (original şi copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
- adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
- adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
- dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.
Citeste si: Cele mai importante modificări privind pensiile. Toți pensionarii trebuie să știe aceste lucruri