Ajutoarele sociale și alocațiile pentru susținerea familiei urmează să fie înlocuite de la 1 ianuarie 2024. Aceste forme de sprijin financiar vor fi substituite de venitul minim de incluziune.
În ce va consta noul sprijin financiar
Venitul minim de incluziune va avea un rol similar cu cel al ajutoarelor și alocațiilor, fiind vorba tot despre un sprijin financiar oferit de către stat.
De asemenea, un alt scop important al venitului minim de incluziune constă în încurajarea copiilor de a participa în sistemul de educație și de a-și continua studiile, în detrimentul abandonului școlar.
Venitul minim de incluziune cuprinde două tipuri de ajutoare financiare:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
- Ajutorul de incluziune, care este un sprijin financiar oferit familiilor cu venituri sub pragul de 275 lei pe lună sau 400 lei pe lună în cazul unei persoane singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cu scopul de a acoperi cheltuielile de zi cu zi necesare pentru trai.
- Ajutorul pentru familii cu copii, care constă în asistența financiară oferită familiilor cu venituri sub nivelul de 700 lei pe lună, care au în întreținere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani, cu obiectivul de a preveni riscul de sărăcie
Cine va putea beneficia de acest ajutor
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Constanța, pentru a putea beneficia de sumele conforme venitului minim de incluziune, solicitanții trebuie să depună cererile de acordare a ajutoarelor începând cu data de 2 noiembrie 2023.
Cererile, împreună cu documentele doveditoare și angajamentele de plată, vor putea fi depuse la Direcția generală de asistență socială Constanța. Cei ce au nevoie de acest sprijin financiar trebuie să locuiască pe raza municipiului Constanța.
După ce verificările cererilor și documentelor vor fi gata, se vor anunța persoanele care au dreptul de a beneficia de venitul minim de incluziune. Potrivit prevederilor art. 36 alin. (1) din Legea 196/2016, aprobarea sau respingerea se vor efectua prin dispoziția primarului.
Citește și: Noi vouchere în anul 2024! Cum vei putea primi bani dacă desfășori activități casnice