Cazul bărbatului a fost prezentat recent la cea de-a 25-a Conferință Internațională privind SIDA de la München, Germania. Ce este cu atât mai remarcabil este faptul că bărbatul este doar a doua persoană care a fost vindecată de HIV printr-un transplant de celule stem care nu erau complet rezistente la virus.
„Următorul pacient din Berlin” este vindecat de 6 ani
Bărbatul, supranumit „următorul pacient din Berlin”, a fost diagnosticat cu HIV în 2009 și, în 2015, a dezvoltat o formă agresivă de leucemie mieloidă acută, o formă de cancer al sângelui și măduvei osoase. În ciuda dificultății de a găsi un donator compatibil care să aibă mutații în ambele copii ale genei CCR5, medicii au găsit un donator de sex feminin cu o singură copie mutantă a genei, care a oferit o șansă nesperată.
CCR5 este un receptor utilizat de majoritatea tulpinilor virusului HIV pentru a intra în celulele imunitare. Prima persoană care a fost vindecată de HIV, Timothy Ray Brown, cunoscut sub numele de pacientul din Berlin, a primit celule stem de la un donator cu mutații în ambele copii ale genei CCR5, care a împiedicat HIV-ul să pătrundă în celulele noi ale sistemului său imunitar.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Însă, în cazul „următorului pacient din Berlin”, celulele stem primite exprimă încă receptorul CCR5, dar la niveluri mai scăzute, sugerând că vindecarea HIV poate fi posibilă și prin alte metode, nu doar prin țintirea CCR5.
„Sunt destul de surprins că a funcționat", spune Ravindra Gupta, microbiolog la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, potrivit Nature.
După transplantul de celule stem efectuat în 2015, bărbatul nu mai prezintă semne ale virusului HIV de aproape șase ani, ceea ce a surprins comunitatea științifică și a extins posibilitățile de tratament pentru persoanele infectate cu HIV.
În opinia medicului Sharon Lewin, care conduce Institutul Peter Doherty pentru Infecții și Imunitate din Melbourne, acest caz demonstrează că vindecarea HIV nu depinde exclusiv de genele CCR5 și deschide noi orizonturi pentru viitoarele terapii.
O descoperire importantă în medicină
Această descoperire este deosebit de importantă, având în vedere că doar aproximativ 1% dintre persoanele de origine europeană sunt purtătoare de mutații în ambele copii ale genei CCR5, în timp ce aproximativ 10% au o singură copie mutată.
Prin urmare, cazuri precum acesta lărgesc grupul potențial de donatori pentru transplanturi de celule stem, o procedură extrem de riscantă, dar care ar putea oferi o șansă de vindecare pentru unii pacienți cu HIV, în special cei care suferă și de alte afecțiuni grave precum leucemia.Aceste progrese ne aduc mai aproape de un viitor în care HIV poate fi învins, oferind speranță milioanelor de persoane care trăiesc cu acest virus la nivel mondial.