Albania: cum una dintre cele mai corupte țări din Europa abordează criminalitatea

Author: Bogdan Frațilă

Albania se confruntă cu un nivel ridicat de corupție la toate nivelurile societății, dar țara adoptă o nouă abordare pentru a combate această infracțiune

Sursa: PixaBay

Albania se confruntă cu un nivel ridicat de corupție la toate nivelurile societății, dar țara adoptă o nouă abordare pentru a combate această infracțiune

Albania se confruntă cu un nivel ridicat de corupție la toate nivelurile societății, dar țara adoptă o nouă abordare pentru a combate această infracțiune prin introducerea unui organism special anticorupție, cunoscut sub numele de Spak.
Spak este alcătuit dintr-un birou special de urmărire penală, biroul național de investigații și instanțe speciale care se ocupă de corupție și crimă organizată. Structura sa a fost stabilită în cadrul reformei judiciare din Albania și adoptată de parlament în 2016, conferindu-i puteri constituționale pentru a lupta împotriva corupției și a criminalității organizate la cele mai înalte niveluri ale guvernului și ale societății.


Această reformă a constituției și combaterea corupției a fost o condiție prealabilă esențială pentru ca Albania să deschidă negocierile de aderare cu UE.
Procurorul-șef Altin Dumani și-a preluat funcția abia în decembrie 2022, dar activitatea începuse înainte de sosirea sa. Spak a confiscat deja bunuri și numerar în valoare de peste 100 de milioane de lire sterline în cei trei ani până în mai 2023. Înainte de înființarea Spak, existau puține cazuri de corupție care să fie urmărite penal, deoarece oamenii puteau evita acuzațiile plătind mită.

Contestarea celor influenți

Spak își stabilește acum un palmares în ceea ce privește inculparea persoanelor influente pentru abuz de funcții publice și participare la acte de corupție. În cea mai recentă investigație a sa, care s-a încheiat în august 2023, mai mulți funcționari din cadrul Ministerului Sănătății, inclusiv ministrul adjunct, au fost acuzați de presupusa utilizare abuzivă a aproximativ 100 de milioane de lire sterline pentru achiziționarea de echipamente medicale.


Cele mai mediatizate cazuri pe care Spak le-a urmărit până la condamnarea finală îi implică pe fostul procuror general Adriatik Llalla, care a primit doi ani de închisoare pentru că și-a ascuns averea, și pe fostul ministru de interne Saimir Tahiri, care a primit trei ani și patru luni de închisoare pentru abuz de putere. În prezent, o serie de cazuri importante, printre care se numără foști primari, miniștri și un viceprim-ministru, toți așteaptă să fie judecați.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Probleme de corupție

Albania se numără printre cele mai corupte state din Europa în Indicele de percepție a corupției al Transparency International și este, de asemenea, unul dintre cele cinci state cu cele mai slabe performanțe din Europa, alături de Bosnia și Herțegovina, Serbia, Turcia și Ucraina.


Studiile efectuate începând cu sfârșitul anilor 1990 indică faptul că corupția este una dintre cele cinci mari probleme cu care se confruntă cetățenii albanezi, după șomaj, asistență medicală, securitate și educație.
Pentru a continua să abordeze această problemă de lungă durată, Spak va avea nevoie de un sprijin continuu atât pe plan intern, cât și din partea comunității internaționale.
Până în prezent, în 2022 au existat zece investigații comune cu alte țări europene, potrivit ultimului raport anual al Spak: șase cu Italia, dar numai una cu Regatul Unit, în ciuda faptului că rețelele criminale organizate albaneze au o
prezență puternică pe piața britanică a drogurilor, potrivit Agenției Naționale britanice pentru combaterea criminalității.
Cetățenilor li se cere frecvent să plătească mită atunci când folosesc serviciile publice de bază. Potrivit majorității respondenților albanezi la sondajele din cadrul Indexului de percepție a corupției al Transparency International, politica (92%), sistemul judiciar (81%), asistența medicală (80%), educația (70%), poliția (58%) și serviciile civile (52%) sunt serviciile publice despre care respondenții consideră că sunt cele mai expuse la corupție.
Corupția politică poate lua multe forme diferite, inclusiv finanțarea ilegală a partidelor, cumpărarea de voturi, patronajul politic, lobby-ul și plata de mită pentru favoruri, cum ar fi cumpărarea unui loc în parlament sau devenirea unui candidat la primărie pentru un partid politic important.
După ce a acordat Albaniei statutul de țară candidată în 2014, UE a identificat corupția ca fiind unul dintre cele cinci domenii-cheie de reformă. Între 2018 și 2021, o serie de state membre ale UE, printre care Franța, Germania, Danemarca și Țările de Jos, s-au opus prin veto deschiderii negocierilor de aderare între UE și Albania din cauza incapacității țării de a combate corupția la cel mai înalt nivel.
Cu toate acestea, în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a recordului recent al lui Spak de a acuza o serie de funcționari publici de corupție și abuz de putere, UE a lansat oficial discuțiile de aderare cu Albania în iulie 2022.

Citește și: Focar de coronavirus la un spital din București. Medicii trag un semnal de alarmă

Citește și: De ce folosim papaya direct din copac!

Citește și: Datoria SUA crește la 33.000 de miliarde de dolari! Se inchide guvernul?