Alcool metilic: utilizare si contraindicatii. Cum deosebesti alcoolul metilic de alcoolul etilic

Author: B.M.
Spirt

Tragedie in Romania dupa ce 10 oameni din judetul Iasi au murit. Acestia si-au pierdut viata dupa ce ar fi baut spirt contrafacut; la analiza probelor, oamenii legii au descoperit ca producatorul a folosit alcool metilic in loc de alcool etilic, un compus toxic, mult mai ieftin.

De asemenea, s-a descoperit ca spirtul contrafacut continea o concentratie de alcool metilic de 300 de ori mai mare decat doza letala.

Citeste si: Dezinfectant: cum sa faci dezinfectant acasa

Citeste si: Ce spune Adrian Streinu Cercel despre dezinfectanți: "Alcoolul sanitar nu este bun!" Care este explicația?

Alcool metilic si alcool etilic: care sunt diferentele

Spirt

Ce este alcoolul metilic

Alcoolul metilic este un compus extrem de toxic si poate fi obtinut fie prin distilarea lemnului, fie din gazul de sinteza. In stare lichida alcoolul metilic este incolor si are un miros extrem de neplacut.

Prin distilare insa alcoolul metilic poate deveni placut la gust; creste astfel riscul ca acesta sa fie ingerat accidental.

Alcoolul metilic este o substanta extrem de toxica; ingerata, poate provoca orbirea, urmata chiar de deces. In general, alcoolul metilic are o utilizare industriala.

Potrivit romedic.ro, se foloseste ca aditiv ai benzinei, combustibili, solvenţi pentru lacuri, vopsele, decapanţi de vopsele şi adezivi, diluanţi. Alcoolul metilic este prezent si în antigel, în lichidul de degivrare sau în lichidul pentru ştergătoarele de parbriz, precum şi în soluţiile pentru tipografie.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Tu ce crezi ca se intampla daca iti torni otet in ureche? Uite ce a patit o femeie dupa ce a facut asta

Ce este alcoolul etilic

Alcoolul etilic, denumit si etanol, se regaseste in bauturile alcoolice vandute in comert. Se obtine de regula prin fermentatia zaharurilor. Consumat des si in cantitati mari poate da dependenta, provocand o stare euforica denumita popular betie.

Consumul regulat de alcool etilic afectează funcţionarea sistemului nervos, ducând la lipsa inhibiţiei, lipsa controlului, chiar violenţă.

Alcoolul etilic este folosit foarte des ca dezinfectant si antiseptic, regasindu-se in compozitia multor spirturi din comert.

Citeste si: Ultimele clipe din viata unui iesean care a baut spirt: "Nu mai vad! Ma doare in interior!"

Cum deosebesti alcoolul etilic de alcoolul metilic

Exista cateva modalitati simple si eficiente prin care poti deosebi alcoolul metilic de alcoolul etilic.

Primul test se poate face prin fierbere: alcoolul metilic are un punct de fierbere mai scazut si va incepe sa se evapore la 65 de grade Celsius. Alcoolul etilic are un punct de fierbere mai mare, de 78 de grade Celsius.

Un alt test prin care poate fi deosebit alcoolul etilic de alcoolul metilic este prin ardere. Alcoolul metilic arde cu o flacara de culoare verzuie, in timp ce alcoolul etilic arde cu o flacara de culoare albastra.

Un alt test pe care se poate face este cu un cartof. Un cartof curatat lasat timp de cateva ore in alcool metilic isi va schimba culoarea si va deveni rozaliu. Pus in alcoolul etilic, cartoful nu isi va schimba culoarea.

 

Taguri: