Alcoolismul și efectele alcoolului

Autor: R.V.
Actualizat: 05 sep 2020, 06:05

Fiecare persoană este diferită; prin urmare, alcoolul afectează fiecare persoană în moduri diferite. În timp ce unii oameni ar putea fi capabili să-și limiteze consumul de alcool, altora le poate fi dificil să aibă control asupra consumului de alcool.

Efectele alcoolului pot fi influențate de numeroși factori de risc, precum cantitatea consumată, istoricul medical al persoanei, toleranța la alcool, precum și alte medicamente - legale sau ilegale - consumate odată cu alcoolul.

Efecte alcoolului - Nivelul alcoolemiei în sânge

Alcoolemia din sânge determină efectele alcoolului asupra sistemului nervos central. În funcție de aceasta, puteți experimenta o serie de efecte secundare care variază de la complicații minore la mult mai grave. De exemplu, procentele reduse de alcoolemie declanșează de obicei efecte secundare temporare, care dispar în câteva ore. Cu toate acestea, deoarece procentele alcoolemiei cresc, simptomele devin mult mai grave și vă pot pune viața în pericol.

Iată o defalcare a diferitelor procente de alcoolemie în sânge, împreună cu simptomele acestora:

Alcoolemie de 0,033-0,12 %

 

  •     Îmbunătățirea dispoziției
  •     Mai multă încredere în sine
  •     Mai puțină anxietate
  •     O atenție de scurtă durată
  •     Lipsa coordonării motorii fine
  •     Nivel scăzut de judecată

 

Alcoolemie de 0,09-0,25 %

 

  •     Sedare
  •     Pierderea memoriei și lipsa de înțelegere
  •     Reacții motorii întârziate
  •     Probleme de echilibru și ataxie
  •     Vedere încețoșată și tulburări ale simțurilor

 

Alcoolemie de 0,25-0,40 %

 

  •     Scurte episoade de pierdere a conștienței sau inconștiența completă
  •     Amnezie în timpul evenimentelor în timpul intoxicării
  •     Clătinare incontrolabilă a corpului
  •     Vărsături
  •     Hipoventilație
  •     Incontinență urinară
  •     Ritm cardiac încetinit

 

Alcoolemie de 0,35-0,80 %

 

  •     Comă
  •     Lipsa răspunsului pupilar la lumină
  •     Hipoventilație extremă
  •     Scăderea severă a frecvenței cardiace
  •     Moarte

 

Cum abuzul de alcool afectează corpul

Abuzul de alcool afectează corpul atât pe interior, cât și pe exterior. Chiar dacă inițial nu observați efectele băuturii asupra corpului, este foarte important să nu ignorați avertismentele acestei condiții. Uneori, efectele dăunătoare nu sunt identificate decât mai târziu în viață.

În timp ce fiecare organ din corp poate simți efectele consumului de alcool, unele sunt mai expuse riscului de daune puternice. Cel mai bun mod de a preveni problemele de sănătate acum și în viitor este renunțarea la consumul de alcool, cu ajutorul unui program de tratament profesional.

Creierul

Efectele alcoolului asupra creierului pot fi resimțite rapid. Alcoolul provoacă efecte precum pierderea memoriei și dificultăți de coordonare, dar poate duce și la efecte secundare pe termen lung, care uneori sunt ireversibile.

Consumul prelungit și excesiv de alcool poate interfera cu modul în care funcționează creierul, precum și modul în care este structurat. Deteriorarea diferitelor regiuni ale creierului, în special a cerebelului, sistemului limbic și cortexului cerebral, poate avea un impact semnificativ asupra căilor de comunicare ale organismului. De exemplu, cerebelul se ocupă de abilitățile motorii ale corpului. Atunci când alcoolul afectează această zonă a creierului, este mai probabil să experimentați pierderi ale echilibrului, precum și probleme cu memoria și răspunsurile emoționale.

Inima

Inima este extrem de vulnerabilă la efectele consumului de alcool. De-a lungul timpului, alcoolul poate slăbi inima, influențând modul în care oxigenul și substanțele nutritive sunt livrate altor organe vitale din corp. Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul trigliceridelor - un tip de grăsime din sânge. Nivelurile ridicate de trigliceride contribuie la riscul de a dezvolta boli de inimă și diabet zaharat.

Unele dintre efectele cardiovasculare precoce, cum ar fi hipertensiunea arterială și bătăile neregulate ale inimii, pot duce la o serie de probleme pe termen lung. Consecințele pe termen lung ale consumului excesiv de alcool pot include cardiomiopatie, accident vascular cerebral și moarte cardiacă subită.

Ficatul

Persoanele care suferă de alcoolism sunt expuse riscului de apariție a unor afecțiuni dăunătoare, care pot pune viața în pericol. Ficatul descompune alcoolul și îl îndepărtează din sânge. Cu toate acestea, prea mult alcool într-o perioadă scurtă de timp, poate copleși procesul metabolizării și poate duce la ficat gras. Ficatul gras este o afecțiune cronică ce implică acumularea de grăsimi rele în ficat. Obezitatea este unul dintre cei mai mari factori ai ficatului gras. De asemenea, poate provoca insuficiență hepatică și diabet de tip 2.

Alte complicații grave ale ficatului asociate cu consumul prelungit și excesiv de alcool sunt hepatitele alcoolice, fibroza și ciroza. În timp ce fiecare dintre aceste condiții este tratabilă, acestea necesită un diagnostic medical adecvat și un plan intensiv de tratament.

Pancreasul

Pancreasul face parte din procesul digestiv și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Consumul de alcool timp de mai mulți ani poate influența negativ pancreasul și va declanșa probleme de sănătate de durată. Din păcate, stadiile incipiente ale multor boli pancreatice sunt adesea necunoscute și, prin urmare, sunt lăsate netratate.

Abuzul de alcool pe termen lung poate provoca umflarea vaselor de sânge din jurul pancreasului, ceea ce duce la pancreatită. Acest lucru crește foarte mult riscul de apariție a cancerului pancreatic - un tip de cancer care se răspândește rapid și este foarte periculos. Simptomele unui atac pancreatic acut pot include dureri abdominale, diaree, greață, ritm cardiac rapid și febră. În timp ce medicamentele și alte metode de tratament vă pot ajuta să gestionați efectele pancreatitei, este foarte dificil să inversați această afecțiune.

Consumul excesiv de alcool este o metodă toxică de a face față unor situații dificile, precum pierderea unui loc de muncă, pierderea unei persoane dragi, manifestarea unor episoade depresive, etc. Dacă dumneavoastră vă luptați (sau o persoană dragă) cu dependența de alcool și cu efectele sale periculoase, este timpul pentru ajutor specializat. Clinica Oana Nicolau vă stă la dispoziție pentru orice nevoie aveți, cu o echipă de peste 40 de psihoterapeuți specializați. Nu ezitați să ne contactați!

 

 

Taguri:

A fost modificată valoarea voucherelor alimentare 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii direct pe card

Ce sumă de bani urmează să primească românii vulnerabili pentru achiziția de alimente cu ajutorul voucherelor?