Alcoolul si vaccinul Covid | Sfaturi utile inainte si dupa vaccinare !

Author: Oana Iosif

Începând cu luna martie a anului trecut şi până în prezent, lucrurile din jurul nostru s-au schimbat considerabil. Acum, este ceva normal să vezi pe cineva cu masca pe faţă, este ceva obişnuit să stăm la 2 metri distanţă unii de ceilalţi şi este o normalitate să petrecem o perioadă mare de timp în interiorul locuinţelor noastre.

Bineînţeles că ne dorim să scăpăm de aceste obiceiuri şi să revenim la lucrurile şi la normalitatea de altă dată. O soluţie care poate grăbi revenirea la normalitate este vaccinul anti-Covid-19. Astfel că, zilnic sunt administrate din ce în ce mai multe doze de vaccin în întreaga lume. Chiar dacă acest lucru împarte populaţia în două, şi anume: cei care se bucură şi se grăbesc să îşi administreze cele două doze de vaccin şi cei care sunt împotriva aceste acţiuni.

Nu vom dezbate dacă vaccinul este o soluţie bună sau nu! În rândurile ce urmează, ne vom concentra atenţie pe lucrurile pe care trebuie să le avem în vedere înainte, dar şi după administrarea celor două doze de vaccin, bineînţeles că vom povesti şi despre unul din cele mai dezbătute subiecte, şi anume: alcoolul si vaccinul Covid.

Iată în continuare cele mai importante întrebări legate de administrarea vaccinului COVID-19, dar şi răspunsurile lor!

Ce trebuie să fac înainte de administrarea primei doze de vaccin?

În principiu, nu trebuie să faci nimic special înaintea primei doze de vaccin Covid-19. Poţi mânca şi consuma lichide înainte de vaccinare. Însă este recomandat să eviţi administrarea de paracetamol sau ibuprofen, dar doar în cazul în care nu îl iei în mod constant pentru tratarea unei boli preexistente. În cazul în care ai un tratament cu una din cele două substanţe, nu trebuie să îl întrerupi.

De asemenea, specialiştii recomanda un somn bun înainte de vaccinare, căci un somn odihnitor contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Pot consuma alcool înainte de prima doză?

Ei bine, nu sunt studii oficiale realizate în acest sens. Dar cu toate acestea specialiştii recomandă să eviţi pe cât de mult posibil consumul de alcool, mai ales în cantaţi mari, înainte de vaccinare. De ce este important să faci acest lucru, deşi nu există studii care să arate cum alcoolul interacţionează cu vaccinul Covid-19? Explicaţia este una cât se poate de simplă, alcoolul consumat în mod excesiv slăbeşte sistemul imunitar.

Ce trebuie să fac după aplicarea primei doze de vaccin?

Nici după administrarea primei doze nu sunt menţiuni speciale, la fel ca şi înainte de administrare poţi mânca şi bea apă fără probleme.

Specialiştii recomandă să fii foarte atent la modul în care reacţionează corpul tău şi în cazul în care apar reactive adverse (care nu dispar în câteva zile) să te adresezi unui specialist. În cazul în care, te doare locul înţepăturii poţi aplica un prosop umezit în apă rece.

Bineînţeles că dacă te confrunţi cu o reacţie adversă severă, nu trebuie să stai pe gânduri şi să te prezinţi de urgenţă la spital. Chiar dacă aceste cazuri sunt destul de rare, este mult mai bine să monitorizezi starea ta din primele 24 de ore de după vaccin.

Pot consuma alcool după administrarea primei doze?

Aşa cum îţi spuneam şi mai devreme nu există studii de specialitate care să arate cum alcoolul interacţionează cu vaccinul Covid-19, însă este recomandat ca în următoarele 14 zile să nu consumi alcool, mai ales în cantităţi excesive.

Precizăm încă o dată faptul că nu există dovezi care să arate că alcoolul afectează eficacitatea vaccinurilor. Însă este recomandat să îl eviţi atât înainte, cât şi după vaccinare pentru a te asigura că sistemul imunitar nu este slăbit şi că vă poate proteja.

Cum afectează alcoolul corpul uman?

Consumul excesiv de alcool, mai ales cel administrat pe termen lung, slăbeşte considerabil de mult sistemul imunitar uman şi îl face mult mai predispus la infecţii respiratorii, inclusie la infectarea cu virusul COVID-19. De asemenea, abuzul de alcool are numeroase efecte nocive asupra sănătăţii noastre. Iată cele mai des întâlnite efecte care pot fi afecta atât femeile, cât şi bărbaţii:

  • Hepatita Cronică;

  • Ciroza;

  • Infertilitatea;

  • Cancerul;

  • Anxietatea şi Depresia;

  • Boli de inimă.

  • Leziuni cerebrale şi pierderi de memorie.

    Dupa cum poti vedea efectele adverse ale alcoolului sunt multe. Dar nu credem că mai e o surpriză pentru nimeni că excesul de alcool are efecte nocive asupra organismului uman. Bineînţeles că nici nu vrem să speriem pe nimeni, dar alcoolul trebuie consumat în cantităţi moderate, pentru a ne bucura de o viată cât mai lungă şi cât mai sănătoasă.

    În final, îţi recomandăm să ai grijă de tine, să eviţi consumul excesiv de alcool, să adopţi un stil de viaţă cât mai sănătos şi să stai cât mai departe de COVID-19. Îţi dorim multă sănătate atât ţie, cât şi întregii tale familii! De asemenea, îţi recomandăm să eviţi spaţiile aglomerate, să încerci să păstrezi distanţa faţă de cei din jurul tău şi să nu îţi atingi faţa cu mâinile murdare.

    Sperăm că lucrurile vor reveni la normal cât de curând şi că ne vom putea bucura de o strângere caldă de mână, de o îmbrăţişare şi chiar de un zâmbet molipsitor. Până atunci poartă masca, păstrează distanţa şi dezinfectează-te pe mâini cât mai des cu puţină. În ceea ce priveşte administrarea vaccinului COVID-19, decizia îţi aparţine în totalitate, şi doar tu poţi decide în acest sens.









 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.