ALEGEREA NOULUI PAPA: O zi pana la inceperea Conclavului. Zvonuri si previziuni la Vatican privind succesorul Papei Benedict al XVI-lea

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 07 nov 2020, 20:00

Cardinalii s-au reunit luni pentru ultima "Congregatie Generala", dupa care se vor inchide, marti, in Conclav in vederea alegerii urmatorului papa, asupra caruia zvonurile si previziunile circula din plin, fara ca unul dintre nume sa intruneasca un consens.

 Marti dupa-amiaza, atunci cand usile Capelei Sixtine se vor inchide, ca incepe primul tur al scrutinului, care ar putea oferi avantaj pentru unul dintre principalii "favoriti", citati in ultimele zile, si anume cardinalul de Milano, Angelo Scola, cardinalul de Sao Paolo, Odilo Scherer, sau cardinalul din Quebec, Marc Ouellet.

Sau, dimpotriva, ar putea aparea blocajul, in prezenta unui numar egal de voturi si insufient pentru a atinge pragul necesar de alegatori.
In acest caz, jocul va fi deschis "outsiderilor". Printre ei se regasesc arhiepiscopul de Boston, Sean O'Malley, cardinalul ungar, Peter Erdö, austriacul Christoph Schönborn sau mexicanul Francesco Robles Ortega.

In vederea alegerii celui de-al 266-lea papa din istorie, sunt necesare faimoasele 77 de voturi, adica doua treimi din sufragiile colegiului format din 115 alegatori.

Luni, cardinalii vor incheia "Congregatiile Generale", reuniuni pregatitoare Conclavului, in care fiecare poate interveni pentru a evoca anumite probleme si pentru a defini profilul dorit.


Inca de la inceput, cu o saptamana in urma, s-au ridicat intrebari cu privire la maniera de imbunatatire a guvernarii Bisericii.
Luni dupa-amiaza, personalul care asigura servirea si logistica parintilor din Conclav va depune juramantul sa nu dezvaluie nimic, altfel fiind vizati de pedeapsa excomunicarii.

Cei aproximativ 5.000 de reprezentanti media prezenti in Piata Sfantul Petru transmit din ce in ce mai multe emisiuni speciale, discuta intre ei, cautand sa povesteasca mici anecdote despre fostele conclavuri, in lipsa unei informatii relavante.

Cardinalii au oficiat mese, duminica, la Roma. Ei nu au furnizat nicio informatie, in pofida insistentei presei.
Angelo Scola, care era primul, luni, pe lista scurta si care ar putea sa restituie Biserica Universala italienilor, dupa o perioada intermediara poloneza si germana de 35 de ani, a celebrat o mesa in Biserica Sfintilor Apostoli, in centrul Romei.

"Da-ne un pastor sfant care sa construiasca Biserica", a spus el in timpul predicii, punand accent pe credibilitatea "marturisirii".

Acest arhiepiscop conservator, aparator al familiei traditionale, foarte apropiat de Benedict al XVI-lea, dar deschis catre lume- el conduce o fundatie si o revista, Oasis, dedicata dialogului cu islamul-, si-a manifestat dorinta ca viitorul papa "sa mearga pe urmele marilor papi din ultimii 150 de ani" si sa asigure continuitatea.

Cardinalul de Boston, Sean O'Malley, cunoscut pentru actiunea sa energica impotriva pedofiliei, a lansat, de asemenea, un indemn la purificare prin marturisire.


"Oamenii parasesc Biserica din numeroase motive, ignoranta, experiente negative, scandaluri, mediocritate spirituala", a spus el in cursul predicii.

Cardinalul Scherer a fost urmat de zeci de jurnalisti si fotografi, dar nu a dezvaluit nimic, eschivandu-se sa ofere raspunsuri la intrebari cu privire la candidatura sa. 

Scherer, in varsta de 63 de ani, un barbat energic si un administrator bun al imensei sale dioceze- cea mai mare de pe continentul latino-american- si care a lucrat timp de sapte ani pentru Congregatia Episcopilor, la Roma, ar fi preferatul vechii garzi ai Curiei formate in jurul
cardinalului Giovanni Battista Re.

La randul sau, cardinalul Ouellet a celebrat o mesa duminica, la Roma. El a prezidat, sub Benedict al XVI-lea, Congregatia Episcopilor (un post sensibil si esential) si a lucrat timp indelungat in America Latina.
Conservator in privinta refomei moravurilor, intrasigent cu privire la continutul credintei, combativ pe terenul justitiei sociale, el are un profil de tip "ratzingerian".( sursa Mediafax)

 

Taguri: