Alegeri europarlamentare și locale 2024: Care sunt regulile pe care cetățenii României trebuie să le respecte la urna de votare din 9 iunie 2024

Autor: Cristina Mocanu

Cum se vor desfășura alegerile europarlamentare și locale din data de 9 iunie 2024 și care sunt regulile pe care cetățenii trebuie să le respecte la vot?

Recent, Guvernul a decis să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale, ambele evenimente electorale fiind programate pentru data de 9 iunie. Această decizie ridică diverse aspecte și pune în lumină diferențele dintre cele două tipuri de alegeri, în special în ceea ce privește regulile de votare.

Care este diferența între alegerile europarlamentare și cele locale?

Potrivit avocatnet.ro, chiar dacă alegerile europarlamentare și cele locale se vor desfășura în aceeași zi, pe data de 9 iunie 2024, regulile de votare vor fi diferite.

Astfel că, la alegerile locale se poate vota doar în țară, în timp ce, în cazul celor europarlamentare, dreptul de vot poate fi exprimat și în străinătate.

Cum se vor desfășura alegerile locale din 9 iunie 2024?

Alegerile locale sunt un moment crucial în viața politică a țării, în timpul căruia cetățenii își aleg reprezentanții în consiliile locale și județene, primarii și președinții consiliilor județene.

Aceste alegeri au loc într-o singură zi, de regulă duminica, iar pentru anul în curs, Guvernul a decis să le comaseze cu alegerile europarlamentare pe data de 9 iunie.

Conform prevederilor Legii 115/2015, au drept de vot cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care își sărbătoresc ziua majoratului în ziua alegerilor, prezentând un act de identitate valabil, precum cartea de identitate, buletinul de identitate sau pașaportul.

Potrivit legislației în vigoare, la alegerile locale dreptul de vot poate fi exercitat exclusiv în comuna, orașul, municipiul sau sectorul, în cazul Bucureștiului, în care alegătorul își are domiciliul sau reședința. Există o mențiune specială pentru cei care și-au stabilit reședința într-o circumscripție electorală cu mai puțin de șase luni înainte de scrutin, aceștia putând vota doar în localitatea de domiciliu.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la Kremlin a dezvăluit ce planuri avea cu Alexei Navalnîi înainte de a fi anunțat decesul opozantului rus: „A existat o singură condiție”

Cum se vor desfășura alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024?

Alegerile europarlamentare au o importanță crucială în contextul integrării României în Uniunea Europeană și desemnează reprezentanții acesteia în Parlamentul European.

Ele vor avea loc și ele pe 9 iunie, simultan cu alegerile locale.

Dreptul de vot poate fi exercitat de cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani, inclusiv cei care își sărbătoresc ziua majoratului în ziua alegerilor. În contrast cu alegerile locale, la acestea pot vota și cetățenii români domiciliați în afara granițelor țării, prezentând un act de identitate valabil, cum ar fi pașaportul simplu sau electronic.

Citește și: Data pentru alegerile europarlamentare 2024 a fost anunțată: Când vor merge românii la vot pentru a-și alege eurodeputații

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie reprezintă o mișcare neașteptată în peisajul politic românesc. Cu toate că cele două tipuri de alegeri au loc în aceeași zi, cetățenii români trebuie să țină cont de regulile specifice fiecărui tip de scrutin pentru a-și exercita în mod corespunzător drepturile democratice. Această decizie necesită o mai mare atenție și responsabilitate din partea alegătorilor pentru a asigura o participare democratică și eficientă în procesul electoral.