Alegeri Locale 2020. Care sunt regulile din interiorul secțiilor de votare în contextul pandemiei de COVID-19?

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 sep 2020, 14:55
Ștampile pentru vot
Sursa: Facebook

Alegerile Locale 2020 se vor desfășura în contextul pandemiei de coronavirus, astfel că, pentru a limita răspândirea virusului, autoritățile au impus un set de reguli. Ce ar trebui să știe alegătorii?

Alegerile Locale de duminică, 27 septembrie 2020, sunt primele organizate în România de la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent. Pentru că este vorba despre o situație specială, reprezentanții autorităților au decis că este nevoie de respectarea unor reguli stricte, astfel încât să fie prevenită răspândirea noului coronavirus.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lista completă a regulilor ce trebuie respectate în ziua alegerilor

Starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile pe teritoriul României, începând cu data de 15 septembrie, decizia fiind făcută publică prin intermediul unei Hotărâri de Guvern.

Pe lângă măsurile care se vor aplica în perioada următoare pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, autoritățile au enumerat mai multe reguli care se vor aplica în perioada organizării alegerilor locale.

  • A fost stabilită, prin Hotărâre de Guvern, obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toți participanții la procesul electoral, pe toată durata desfășurării acestuia.
  • Distanța fizică va trebui să fie de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral. 
  • Participanții la procesul electoral își vor dezinfecta periodic mâinile după fiecare contact cu alte persoane și va trebui asigurată și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.
  • Regulile de protecție individuală  și de distanțare fizică vor trebui afișate în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, iar primarii vor trebui să se asigure că există circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
  • În secțiile de vot trebuie să existe în mod constant recipiente cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, dar și locuri unde masca de protecție și mănușile utilizate să fie aruncate.
  • La intrarea în secția de vot, alegătorilor le va fi luată temperatura prin intermediul termometrelor non-contact. 
  • În sediul secției de votare nu pot fi prezente în același timp mai mult de 15 persoane, iar președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia trebuie să se asigure că această regulă este respectată. Mai mult, în secția de votare nu pot fi prezenți mai mult de 5 alegători în același timp, având în vedere că trebuie să se respecte distanța de minimum 1 metru între persoane.
  • În momentul în care vor intra în sala de vot, alegătorii trebuie să își dezinfecteze mâinile, lucru pe care îl vor face și la ieșirea din aceasta.
  • Alegătorul își va introduce singur actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, iar în cazul în care alegătorul nu poate face acest lucru, operatorul de calculator va executa procedura, dar după își va dezinfecta mâinile sau își va schimba mănușile.
  • Pentru a putea fi identificat, alegătorul își va îndepărata masca de protecție pentru scurt timp, dar doar aflându-se la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare.
  • Toate materialele necesare pentru desfășurarea votului vor fi poziționate astfel încât să fie evitat contactul fizic cu membrii biroului electoral.
  • După vot, alegătorul își va aplica singur ștampila cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate sau documentul de identitate. 
  • Toate persoanele aflate în secția de votare vor purta mască și mănuși în momentul numărării voturilor și vor menține o distanță de mimimum 1 metru, iar numărul acestora nu poate fi mai mare de 20.