Alegeri locale 2020: Cum vor fi strânse și numărate voturile pacienților Covid! Nelu Tătaru a făcut anunțul

Autor: Bogdan Stanescu
Actualizat: 31 ian 2021, 19:10
Alegerile locale de astăzi se desfășoară în condiții speciale
Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut precizări legate de votul pacienților care sunt infectați cu Covid-19. Iată cum se vor strânge și număra voturile acestora.

Aceste alegeri locale 2020 se desfășoară în condiții cu totul și cu totul speciale, având în vedere pandemia de Covid-19 cu care ne confruntăm.

Ministrul Sănătății a precizat cum se va desfășura votul pacienților infectați cu Covid-19, acesta fiind unul dintre aspectele care îi preocupă pe toți alegătorii de la acest scrutin local.

"Pacienții din spitalele Covid vor beneficia de urna mobilă.

Acea urnă merge întâi la solicitanții de la domiciliu, cu patologii non-Covid. Vor ajunge apoi la carantinați, în timpul 2 la izolați, cu măști, mănuși, iar la spitalele Covid vor merge către secțiile cu pacienți Covid, primind de la unitățile sanitare echipament de protecție în funcție de specificul secției", a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de Digi24.

Nelu Tătaru a precizat și cum vor fi ridicate și numărate voturile pacienților infectați cu Covid-19.

"Vor fi puse în saci speciali pentru protecție, se vor introduce în alți saci. Vor fi numărate separat seara de persoane care vor purta mănuși, mască", a precizat ministrul. Legat de purtarea combinezoanelor în cazul celor care se ocupă de votul pacienților Covid, ministrul a spus: "Dacă e terapie intensivă, boli infecțioase, vor lua. Dacă sunt alte secții, vor merge cu doar cu regulamentul din secțiile respective- mănuși, mască".

Prezența la vot, aproape 5% la ora 09:00

La ora 09:00 prezența la vot se apropia de 5% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale.

4,76% dintre alegători își exprimaseră opțiunea politică în primele două ore de la deschiderea urnelor, adică peste 850.000 de persoane.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și candidat la aceste alegeri locale 2020, la Primăria Municipiului București, își exprimase votul în jurul orei 08:00, precizând că votul i s-a părut foarte bine organizat.

"Mi s-a părut foarte bine organizat și văd că nu este aglomerație. Românii să nu mai fie nevoiți între două partide mari care își pasează puterea între ele. Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare, pentru că au fost înșelați în așteptările lor, neexistând o dezbatere electorală directă între principalii candidați.

Sper ca cetățenii să fi tras învățămintele necesare", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la ieșirea de la urne.

La ultimele alegeri locale, cele din 2016, au votat 8.874.432 de persoane, adică 48,44% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Procentul de prezență la vot poate fi afectat în acest an de pandemia de Covid-19 cu care ne confruntăm.

Nelu Tătaru preciza că Guvernul se așteaptă ca alegerile locale să nu influențeze prea mult numărul noilor cazuri de Covid-19.

"Mă aștept să rămânem în acel registru de platou, pentru ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe pantă descendentă, să ne pregătim pentru sezonul rece, sezonul gripal, să putem să ne facem vaccinările. E un an atipic, tindem spre o viață cvasinormală în acest an. Suntem într-o pandemie care se preconizează a se întinde pe un an și jumătate, doi. Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să trăim cu anumite precauții, anumite reguli și să ne menținem un status cât de cât sănătos", declara ministrul Sănătății.