Aceste alegeri locale 2020 se desfășoară în condiții cu totul și cu totul speciale, având în vedere pandemia de Covid-19 cu care ne confruntăm.
Ministrul Sănătății a precizat cum se va desfășura votul pacienților infectați cu Covid-19, acesta fiind unul dintre aspectele care îi preocupă pe toți alegătorii de la acest scrutin local.
"Pacienții din spitalele Covid vor beneficia de urna mobilă.
Nelu Tătaru a precizat și cum vor fi ridicate și numărate voturile pacienților infectați cu Covid-19.
Prezența la vot, aproape 5% la ora 09:00
La ora 09:00 prezența la vot se apropia de 5% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale.
4,76% dintre alegători își exprimaseră opțiunea politică în primele două ore de la deschiderea urnelor, adică peste 850.000 de persoane.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și candidat la aceste alegeri locale 2020, la Primăria Municipiului București, își exprimase votul în jurul orei 08:00, precizând că votul i s-a părut foarte bine organizat.
"Mi s-a părut foarte bine organizat și văd că nu este aglomerație. Românii să nu mai fie nevoiți între două partide mari care își pasează puterea între ele. Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare, pentru că au fost înșelați în așteptările lor, neexistând o dezbatere electorală directă între principalii candidați.
La ultimele alegeri locale, cele din 2016, au votat 8.874.432 de persoane, adică 48,44% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Procentul de prezență la vot poate fi afectat în acest an de pandemia de Covid-19 cu care ne confruntăm.
Nelu Tătaru preciza că Guvernul se așteaptă ca alegerile locale să nu influențeze prea mult numărul noilor cazuri de Covid-19.
"Mă aștept să rămânem în acel registru de platou, pentru ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe pantă descendentă, să ne pregătim pentru sezonul rece, sezonul gripal, să putem să ne facem vaccinările. E un an atipic, tindem spre o viață cvasinormală în acest an. Suntem într-o pandemie care se preconizează a se întinde pe un an și jumătate, doi. Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să trăim cu anumite precauții, anumite reguli și să ne menținem un status cât de cât sănătos", declara ministrul Sănătății.