Românii vor merge la urne pe 9 iunie 2024 pentru alegerile locale și europene, având posibilitatea de a vota pentru cinci categorii diferite. Fiecare alegător va primi cinci buletine de vot și o tușieră, în premieră, pentru a-și exprima opțiunile.
Care este programul secțiilor și cum se va desfășura procedura de vot?
Pe 9 iunie 2024, România va organiza alegeri locale și europene, oferindu-le cetățenilor ocazia să-și exercite dreptul de vot.
Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 22:00, ora locală. Alegătorii care se află în sediul secției de votare sau la rând în afara sediului până la ora 22:00 vor putea vota până la ora 23:59. Aceasta este o măsură pentru a asigura că toți cei prezenți la secție au șansa de a-și exercita dreptul de vot.
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat detaliile procesului de votare pentru 9 iunie 2024. Fiecare alegător va primi cinci buletine de vot, câte unul pentru fiecare din următoarele alegeri: Parlamentul European, consilieri locali, consilieri județeni, primar și președinte al Consiliului Județean.
„În ceea ce îi privește pe cetățenii din România care își exercită dreptul de a vota, pentru alegerile locale, aceștia trebuie să-și exercite dreptul numai la secțiile de votare unde sunt arondați, conform domiciliului sau reședinței, dacă s-a stabilit cu cel puțin două luni înainte de data alegerilor. Vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele biroului electoral al secției de votare un set de cinci buletine de vot” a spus Toni Greblă pentru Mediafax.
Pentru prima dată, alegătorii vor primi și o tușieră, pe lângă ștampila de vot, pentru a asigura vizibilitatea ștampilei pe buletinele de vot.
Ce vor vota românii pe 9 iunie
Românii vor primi câte un buletin de vot pentru fiecare dintre următoarele categorii:
- Alegerea reprezentanților României în Parlamentul European
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- Alegerea consilierilor locali
- Alegerea consilierilor județeni
- Alegerea primarului
- Alegerea președintelui Consiliului Județean
După primirea buletinelor, alegătorul va intra în cabina de vot și va folosi ștampila și tușiera pentru a-și exprima opțiunile. După votare, alegătorul va preda ștampila președintelui secției de votare și va părăsi secția.
„După ce le va primi, alegătorul va intra în cabina de vot, își va exercita dreptul de vot, punând cinci ștampile pentru fiecare dintre cele cinci buletine de vot care i-au fost înmânate. Va avea la îndemână ștampila de vot și, pentru prima dată, și o tușieră, pe care va putea să o utilizeze, în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila”, a mai spus Toni Greblă.
Urne mobile pentru cetățenii cu dificultăți de deplasare
Toni Greblă a explicat că fiecare secție de votare va fi dotată cu o urnă specială sau mobilă pentru cetățenii care nu se pot deplasa. Aceștia trebuie să depună documentele justificative la biroul electoral de circumscripție locală înainte de ziua alegerilor sau chiar în ziua alegerilor, dar până la ora 14:00. Doi membri ai secției de votare se vor deplasa la domiciliul persoanei cu urna mobilă, asigurând astfel că toți cetățenii au șansa de a vota.
Secțiile de votare vor fi pregătite pentru a asigura un proces de votare eficient și corect. Alegătorii sunt încurajați să verifice din timp locația secției la care sunt arondați și să se prezinte cu un act de identitate valabil. De asemenea, este recomandat să se respecte regulile de conduită și să se urmeze instrucțiunile autorităților pentru a asigura un proces de votare fluid și fără incidente.
Citește și: Cum pot să voteze românii din diaspora la alegerile pentru Parlamentul European. Ghidul publicat de MAE
Alegerile din 9 iunie 2024 sunt o oportunitate importantă pentru români de a-și alege liderii locali și europeni. Participarea activă la acest proces democratic este esențială pentru dezvoltarea și reprezentarea corectă a comunităților și a țării la nivel european.