Din experiența anilor trecuți este cunoscut faptul că votul diasporei a fost unul foarte important, chiar decisiv pentru rezultatul alegerilor. Astfel, românii care se află în afara țării trebuie să știe că pot vota la alegerile parlamentare 2020, chiar dacă nu vor fi organizate secții de vot din cauza pandemiei de coronavirus.
Cum vor vota românii din diaspora la alegerile parlamentare 2020?
Pandemia de coronavirus a schimbat modalitatea de desfășurare a alegerilor. După ce alegerile locale au avut loc respectând reguli stricte, astfel încât să fie prevenită răspândirea virusului în comunitate, autoritățile vor să se asigure că același lucru se va întâmpla și pe data de 6 decembrie, atunci când sunt programate alegerile parlamentare.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Dacă în trecut românii din diaspora puteau vota mergând la secțiile de vot din străinătate, de această dată, lucrurile se complică, având în vedere că în anumite țări nu vor putea fi organizate secții de votare din cauza restricțiilor sanitare. Premierul Ludovic Orban a precizat că românii din diaspora vor putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare, urmând ca în perioada următoare, Guvernul să desfăşoare o campanie de informare pentru românii din diaspora, astfel încât aceștia să afle exact cum își pot exercita dreptul la vot.
Află prezența la vot și date de tip exit poll în diaspora. Cum au votat românii din străinătate."S-au terminat alegerile locale, dar încep alegerile parlamentare, noi avem şi termen de depunere a candidaturilor, 22 octombrie, iar pentru lista pe diaspora şi pentru candidaţii reprezentând minorităţile naţionale termenul este 7 octombrie. Deci, noi am intrat deja în procedurile referitoare la alegeri. (...) Noi am constituit de două luni de zile un grup interministerial care este coordonat de domnul Bogdan Aurescu, care lucrează cu AEP-ul şi cu toţi cei care sunt implicaţi în votul în diasporă, pentru a
pregăti votul în diasporă, pentru a identifica clar ţările în care se pot organiza secţiile de votare sau regiunile. În anumite ţări sunt anumite regiuni unde se pot organiza secţii şi alte regiuni unde nu se pot organiza secţii şi în funcţie de asta, vrem în cursul acestei săptămâni să avem evaluarea, să comunicăm public, astfel încât ţările unde nu se pot organiza secţii de votare să facem o campanie de informare, astfel încât să se poată preînscrie, votul prin corespondenţă.