Alegeri parlamentare 2024: La ce oră se deschid secțiile de votare și ce votează românii pe 1 decembrie

Autor: Bianca Vidoi

Alegeri parlamentare 2024

Sursa: Inquam Photos / George Călin și Octav Ganea

Românii urmează să voteze la alegerile parlamentare la data de 1 decembrie, iar aceasta este ora la care se deschide secțiile de votare de pretutindeni.

Pe parcursul anului 2024 vor avea loc patru runde de alegeri. Românii au avut ocazia până acum să pună voteze la europarlamentare/locale și la primul tur al alegerilor prezidențiale. La data de 1 decembrie va avea loc o nouă rundă de alegeri, cele parlamentare, unde românii vor pune ștampila pe unul dintre cele 16 partide politice prezente pe buletinul de vot. Iată ora la care se deschid secțiile de votare.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile parlamentare 2024

Alegerile parlamentare au loc la data de 1 decembrie 2024, separând cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Românii vor pune ștampila pe partidul pe care îl preferă și cu care împărtășesc mai multe valori. Voturile obținute le oferă partidelor un anumit număr de mandate în Senat și Camera Deputaților.

Secțiile de votare pentru alegerile parlamentare, ce au loc la data de 1 decembrie, se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00.

Acest interval orar se poate prelungi dacă se află alegători la secția de votare sau la coadă pentru a vota, însă intervalul nu poate trece peste 23:59. Doi membri desemnați din cadrul biroului electoral al secției de votare sunt nevoiți să verifice în jurul secției de votare la ora 21:00, astfel încât să se asigure dacă mai sunt persoane care își doresc să își exercite dreptul de vot.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu am trecut prin greutăți cu ea și suntem atât de apropiați, pentru că am sprijinit-o!"

În România, secțiile de votare se deschid la data de 1 decembrie 2024, la 07:00, însă românii din străinătate pot să voteze și pe parcursul zilei de sâmbătă, 30 noiembrie 2024.

Secțiile de votare din străinătate se vor deschide la ora locală 07:00 și se vor încheie la ora locală 21:00, potrivit avocatnet.ro.

Unde pot vota românii la alegerile parlamentare 2024

Există mici diferențe între locurile în care pot vota la alegerile parlamentare. Astfel, alegătorii din România pot vota în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați:

- în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței (dacă nu e înregistrată reședința nu se poate vota pentru lista din județul respectiv), pe liste permanente

- în localitatea de reședință (unde au viza de flotant)

Citește și: Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”

  • pe listele permanente. Pentru a vota la alegerile parlamentare, cetățenii cu viză de flotant trebuiau să depună o cerere la primărie pentru înscrierea în Registrul Electoral, până în data de 17 septembrie, adică cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor. Înregistrarea este valabilă doar pentru scrutinul respectiv.
  • pe listele suplimentare. Pe listele suplimentare pot vota alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință. Dacă alegătorul are viza de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare.
  • în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ – care este o circumscripție. În București nu puteți vota în alt sector, potrivit expertforum.ro.

Cetățenii români ce au reședința și domiciliul în străinătate pot vota astfel:

  • cu înregistrare (opțional): Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii se pot înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale (16 septembrie). Avantajul este că se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral (pe o anumită rază teritorială), în alte localități decât cele menționate anterior. Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.r o, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Cei care se înregistrează sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare. Pot vota însă și pe liste suplimentare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.
  • fără înregistrare: Dacă nu se înregistrează poate vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate. De exemplu, dacă un alegător are domiciliul sau reședința în Franța și documente care să dovedească acest lucru, conform listei publicat de către MAE, poate vota într-o secție din Germania sau Portugalia.
  • prin corespondență, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.r o, între 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi până la 45 de zile înainte de data votării (17 octombrie). Alegătorii sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă.