ALEGERI PREZIDENTIALE in Statele Unite. Barack Obama si Mitt Romney se lupta pentru fotoliul de la Casa Alba

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 03:56

Peste 200 de milioane de alegatori americani sunt asteptati, marti, la sectiile de vot in cadrul scrutinului prezidential din SUA in care se confrunta democratul Barack Obama, presedintele in exercitiu al tarii, si republicanul Mitt Romney.

Primele birouri de vot se vor deschide la ora locala 06:00 (13:00 GMT, ora Romaniei) in unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire etc). Pe coasta occidentala, californienii vor incepe sa voteze la ora 17:00, ora Romaniei.

Conform Constitutiei SUA, castigatorul alegerilor prezidentiale este determinat nu de votul popular la nivel national, ci de competitia stat cu stat, astfel ca 11 state din cadrul SUA (precum Ohio, Florida, Virginia sau Colorado) unde nici republicanii, nici democratii nu domina in mod clar vor face diferenta in aceasta cursa electorala.


Potrivit ultimelor sondaje de opinie, avansul presedintelui Barack Obama fata de candidatul republican Mitt Romney este unul solid in 18 state ce reunesc 201 voturi electorale.

Obama mai trebuie, asadar, sa obtina 69 de voturi electorale in 11 state-cheie, dar el dispune deja, dintre acestea, de un avans confortabil in Pennsylvania (20 de voturi electorale), Michigan (16 voturi) si Wisconsin (10 voturi).

Sursa: Agerpres