Alegeri prezidențiale Turcia 2023. Recep Erdogan se află pe primul loc, după numărarea a 99,38% dintre voturi

Editor Web: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2024, 02:30

Cum decurg alegerile prezidențiale din Turcia

Sursa: Facebook Tayyip Erdoğan

Alegerile prezidențiale din Turcia s-au terminat dramatic. După ce au fost numărate 99,38% din voturi, președintele Recep Erdogan a obținut 49,42% din sufragii, iar Kemal Kilicdaroglu, aliatul său, a obținut 44,95 din voturi.

Sinan Ogan a primit 5,21% din voturi. Dacă niciunul dintre candidați nu obține jumătate din sufragii, Turcia va trece printr-un al doilea tur, programat pe data de 28 mai. 

Cum decurg alegerile prezidențiale din Turcia

În prezent, Recep Erdoğan este în fruntea alegerilor cu 49,5% voturi, în timp ce liderul opoziției este pe locul doi cu aproape 45% din voturi.

Sunt șanse mari ca Turcia să aibă al doilea tur de alegeri prezidențiale.

Citește și: Turcia a ajuns la inflația de 84%. Cetățenilor le este tot mai greu să-și cumpere bunuri pentru traiul necesar

Cu puțin timp înainte de rezultate, mii de susținători s-au strâns în fața sediului partidului condus de Erdogan, în Ankara. Manifestarea a reprezentat sprijinul lor pentru președintele în funcție și pentru partidul său în contextul alegerilor prezidențiale.

Mesajul președintelui actual al Turciei

Liderul de 20 de ani al țării a transmis, de la balcon, un mesaj, afirmând că existe șanse să mai câștige încă un mandat prezidențial.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Credem cu tărie că vom continua să servim naţiunea pentru următorii cinci ani”, a spus Recep Tayyip Erdogan.

Într-un alt discurs, Recep Erdogan a declarat că ste în avans cu peste două milioane de voturi față de Kemal Kilicdaroglu, rivalul său, și că este încrezător că va trece de pragul de 50% din totalul voturilor.

Citește și: Erdogan din Turcia deschide calea pentru aderarea Finlandei la NATO!

„Ţara noastră a încheiat cu succes o altă sărbătoare a democraţiei cu alegerile din 14 mai. Deşi rezultatele finale încă nu se ştiu, noi suntem detaşat în frunte. Se înţelege că va dura ceva mai mult timp atât aflarea rezultatelor neoficiale ale voturilor interne, cât şi numărarea voturilor din străinătate. Noi nu suntem ca aceia care au încercat încă o dată să înşele naţiunea, eventual pentru ultima oară, descriind tabloul pe care îl cunosc drept „suntem în faţă”. A

fost o rată record de prezenţă la vot. Ca în nicio altă ţară din lume. A fost una dintre alegerile cu cea mai mare prezenţă la vot din istoria noastră. Am încheiat acest scrutin fără incidente regretabile de remarcat”, a declarat Recep Erdogan.

„Vom vedea împreună care este decizia naţiunii noastre când vor fi anunţate rezultatele finale neoficiale. Indiferent de rezultat, aş dori să-mi exprim recunoştinţa fiecăruia dintre cei aproape 27 de milioane de cetăţeni care se vede că m-au votat la alegerile de astăzi.

Aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre cei 56 de milioane de cetăţeni care au participat la acest spectacol al democraţiei, indiferent pe cine a votat. La alegeri, l-am depăşit deja cel mai apropiat rival cu aproximativ 2,6 milioane. Cred că această cifră va creşte şi mai mult odată cu rezultatele finale. Nu ştim încă dacă alegerile prezidenţiale s-au încheiat în primul tur. Dacă decizia naţiunii noastre arată că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, atunci nu este nicio problemă. Dacă naţiunea noastră a optat să fie turul doi al alegerilor, îi respect decizia. Credem că vom termina acest tur cu peste 50 la sută din voturi. Pentru că voturile din străinătate nu au ajuns complet în ţara noastră. Numărarea continuă” , a mai precizat liderul Turciei.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.