Pe data de 6 decembrie 2020, românii își vor exprima din nou votul, in cadrul Alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, care vor fi organizate, ca si cele Alegerile Locale, ținând cont de regulile impuse de autorități pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Insa de aceasta data, la Alegerile Parlamentare din această iarnă se va putea vota și prin corespondență.
Astfel, pentru Alegerile Parlamentare din 6 decembrie se vor folosi două tipuri de buletine de vot: unul pentru votul în secții și unul pentru votul prin corespondență.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat inca din luna octombrie 2020 faptul că a elaborat şi lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea modelelor, a dimensiunilor şi a condiţiilor de tipărire ale buletinelor de vot care vor fi folosite pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 6 decembrie 2020.
Conform AEP, proiectul de hotărâre urmăreşte abrogarea Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr.
Pentru cei care doresc sa consulte detalii despre regulile privind buletinele de vot sunt stabilite prin hotărâre nr. 17/2020 a Autorității Electorale Permanente (AEP) se pot citi AICI.
Citeste si: Cum poți afla care este secția ta de votare la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie?
Citeste si: Cum arată ultimele sondaje pentru Alegerile Parlamentare din 6 decembrie. Cât la sută au PSD, PNL sau USR
Cum arata buletinul pentru votul în secțiile de votare
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum arata buletinul pentru votul prin corespondență
Reguli importante pentru cei care vor merge la vot in 6 decembrie 2020
Cetatenii romani care vor merge la vot trebuie sa fie extrem de atenti atunci cand pun stampila pe buletinul de vot.
– ştampila cu menţiunea „VOTAT’’ este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
– ştampila cu menţiunea „VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);
– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.