Alegeți cu prudență unul din instalatori validați pentru panouri fotovoltaice - detalii bine de știut

Author: Diana Tilă

Știați că atât persoanele fizice, cât și unitățile de cult parte din programul Casa Verde 2023 își pot alege acum instalatorii care să le monteze panourile fotovoltaice? În cifre, acest program se rezumă astfel: în total în lista celor validați AFM sunt 515 instalatori, iar bugetul total alocat acestui program este de peste două miliarde de lei, 1,7 miliarde de lei pentru categoria persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei alocate unităţile de cult.

Din statisticile făcute privind acest program se pare că peste 80.000 de români au aplicat. Programul Casa Verde 2023 aduce acestora posibilitatea de a cotiza minim pentru a avea panouri fotovoltaice montate. În funcție de cei pe care îi alegi, din lista de instalatori validati panouri fotovoltaice, cotizația proprie este de doar 2000 de lei.

Interesul este că tot mai mulți să aibă parte de energie regenerabilă, să devină prosumatori. Ce înseamnă asta? Pe scurt, este vorba de a fi propriul consumator și producător de energie, provenită din sursă regenerabilă.

Ce trebuie să știe cei care urmează să își aleagă instalatorul pentru acest program?

Toți cei din lista sunt instalatori validați AFM. Așadar cei parte din program pot sta liniștiți, nu trebuie să își aleagă pe cont propriu prestatorul de serviciu, știe sigur că acesta este unul trecut prin rigorile programului.

După ce va fi ales instalatorul pentru montarea panourilor fotovoltaice, implementarea efectivă a acestora se poate întâmpla în decurs de 12 luni de la aprobarea proiectului. Este termenul maxim la care proiectul trebuie să fie realizat pentru a obține ulterior și certificatul de racordare.

Este notabil faptul că lista celor avizați AFM este deja făcută publică și cei parte din program au dat startul alegerii instalatorului încă din dată de 6 septembrie anul curent. Pentru toți însă, finanțarea prin acest tip de program înseamnă un cuantum de 20.000 de lei, contribuția proprie a beneficiarului fiind una modestă.

Ce interesează pe cei care trebuie să își aleagă instalatorul pentru panouri fotovoltaice?

Desigur, contează rapiditatea cu care firma sau instalatorul individual va realiza proiectul. Mai mult decât atât însă, contează și dacă beneficiarul poate avea parte de consiliere. Contează foarte mult, în condițiile în care mulți nu știu exact ce panouri au nevoie, de ce capacitate să fie acestea. Au nevoie de îndrumare implicit când vine vorba de tipul de instalație și unde anume, concret, vor fi montate panourile în cauză.

O ofertă completă nu exclude nici partea de punere în funcțiune. Așadar, înainte de a alege efectiv instalatorul, beneficiarul se gândește la toate detaliile. Adică la ce anume are inclus și ce nu. Pentru că în funcție de acest lucru va fi nevoit să colaboreze și cu un alt prestator de servicii sau să plătească extra, din buzunarul său, anumite servicii.

Dacă tot vă interesați în amănunt despre prestatori, este bine de spus de asemenea că face diferența și faptul că echipa aleasă are sau nu proprii instalatori și echipamente. A lucra prin intermediere ar putea însemna de asemenea o amânare, un decalaj până când proiectul este gata. Pe scurt, este vorba despre consultanță, proiectare, execuție, toate aceste servicii de la un singur furnizor.

În final

Unele firme de profil au deja experiențe în trecut cu programe similare și în plus se preconizează că în viitor acest program Casa Verde 2023 va fi continuat. Vă câștigați liniștea de a ști că veți colabora cu unii dintre cei mai buni dacă analizați cu atenție lista disponibilă și alegeți în funcție de criterii clare. De altfel, această nu este o alegere oarecare.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.