Alergiile puternice la polen? Acesta ar putea fi motivul!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 ian 2024, 01:00

Polenul a explodat până la niveluri amețitoare în această primăvară în unele părți ale țării, după ce vremea caldă a scos plantele din somnul de iarnă mult mai devreme decât în mod normal

Sursa: PixaBay

Polenul a explodat până la niveluri amețitoare în această primăvară după ce vremea caldă a scos plantele din somnul de iarnă mult mai devreme!

Polenul a explodat până la niveluri amețitoare în această primăvară în unele părți ale țării, după ce vremea caldă a scos plantele din somnul de iarnă mult mai devreme decât în mod normal. Pe măsură ce planeta se încălzește, cercetătorii spun că sezonul alergiilor începe mai devreme și durează mai mult. Iar un studiu al revistei Nature publicat anul trecut a constatat că se estimează că numărul de polenuri va crește cu 200% până la sfârșitul secolului dacă poluarea care încălzește planeta va continua să crească.


"Din cauza schimbărilor climatice, asistăm acum la un sezon de creștere mai devreme și mai lung pentru plante, care, bineînțeles, produc polen, care este inamicul multor americani care suferă de alergii la polen- și de asemenea, de alergii la mucegai", a declarat Lauren Casey, meteorolog la Climate Central. "Polenul poate declanșa, de asemenea, un atac de astm, care, desigur, este mult mai grav pentru persoanele care suferă de astm".

Atunci când plantele se reproduc, de obicei în timpul primăverii, multe dintre ele eliberează mici grăunțe de polen care sunt purtate de vânt. Boabele de polen sunt suficient de mici pentru a fi inhalate, iar sistemul imunitar al unor persoane reacționează foarte prost la aceste particule minuscule.
Mai mult de 24 de milioane de persoane din SUA suferă de alergii respiratorii induse de polen, cum ar fi febra fânului, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.
Datele centrului arată că mai mult de unul din patru adulți a suferit de alergii sezoniere în 2021. Un început mai lung și mai devreme al sezonului de polen ar putea declanșa o urgență de sănătate publică, spun cercetătorii. Pe măsură ce temperaturile se încălzesc în sud și seceta afectează sud-vestul, se preconizează că polenul de la plante precum ambrozia sau poaceea- o plantă care crește de obicei în pajiști sau mlaștini sărate- va fi mai mare în aceste regiuni decât în nord.
Polenul transportat de vânt, care joacă un rol important în fertilizarea plantelor, este strâns legat de schimbările de temperatură și de precipitații. Astfel, pe măsură ce sezonul de primăvară se încălzește mai devreme din cauza schimbărilor climatice, plantele ar putea poleniza mult mai devreme și pentru o perioadă mai lungă de timp decât în prezent.

Alergenii de mucegai în creștere

Polenul de plante nu este singurul declanșator al alergiilor sezoniere.

Potrivit raportului, mucegaiul, un tip de ciupercă care se reproduce cu mici spori în aer, poate fi, de asemenea, alergen pentru unele persoane și poate exacerba alergiile sezoniere.
În timp ce mucegaiul din exterior nu este la fel de bine studiat ca polenul, potrivit raportului, un lucru este clar: vremea mai caldă și mai umedă- condiții pe care multe locații le întâlnesc din ce în ce mai des pe fondul crizei climatice- este favorabilă dezvoltării mucegaiului.

"Odată cu schimbările climatice, observăm creșteri ale încălzirii în toate anotimpurile, dar în special cel mai rapid sezon de încălzire pentru majoritatea localităților din SUA este sezonul de iarnă", a declarat Casey. "Așa că acum avem de-a face cu mucegaiul într-o perioadă a anului în care, de obicei, nu am avea de-a face cu el."
Casey a subliniat, de asemenea, că criza climatică face ca precipitațiile extreme să fie mai probabile, ceea ce asigură acea umezeală crucială pentru ca mucegaiul să se dezvolte. Raportul evidențiază legătura dintre alergeni și furtuni, despre care cercetătorii spun că răspândesc polenul și sporii de mucegai prin aer mai eficient.
"Problema cu boabele de polen este că, atunci când se umezesc, se rup și se sparg în bucăți mai mici, numite particule de subpolen", a spus Casey. "Aceste bucăți mai mici sunt mai ușor de dispersat de vânt atunci când se usucă și le este mai ușor să ajungă în pasajele nazale".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ce puteți face pentru a gestiona alergiile?

Dr. Mitchell Grayson, președintele Consiliului medical științific medical al Asthma and Allergy Foundation of America și șeful diviziei de alergii și imunologie de la Nationwide Children's Hospital, a declarat că a văzut că alergiile la polen au sosit mai devreme decât de obicei.
Experții recomandă:
Să stați în casă, mai ales dimineața devreme sau după-amiaza târziu, când majoritatea plantelor eliberează polen.
Să purtați măști în aer liber atunci când este posibil pentru a atenua efectele, a spus Amiji.
Păstrarea ferestrelor închise în casă și în mașină pentru a minimiza expunerea la particulele de polen.
Schimbarea mai frecventă a filtrelor de aer pentru sistemele de aer condiționat și de încălzire din casă și mașină, conform instrucțiunilor producătorului.
Pregătindu-vă din timp prin aprovizionarea cu medicamente antialergice. Dacă folosiți un spray nazal cu steroizi, Grayson a spus că este important să începeți să îl folosiți cu una sau două săptămâni înainte de sezonul de alergii și să continuați să îl folosiți pe tot parcursul sezonului.
Meteorologul Casey a mai precizat că sezonul alergiilor ar putea fi o povară financiară pentru familiile cu venituri mici, în special pentru cele ai căror membri suferă de astm, din cauza "miliardelor de dolari cheltuite anual pe costurile medicale ale astmului și alergiilor".
Ea a spus că conștientizarea este esențială, mai ales în condițiile în care lumea pompează mai multă poluare cu carbon în atmosferă, ceea ce ar putea agrava sezoanele de alergii.

Citește și: Aceste activități zilnice simple pot ajuta la durerile de spate!

Citește și: Grădinăritul a luat avânt- Iată de ce această activitate te ajuta!

Citește și: Mai mult decât o simplă durere de stomac?

 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.