In ferma respectiva s-au luat masuri de curatenie si dezinfectie, urmand sa fie recoltate probe pentru verificarea eficientei acestei masuri.
Repopularea cu pasari se va face numai in momentul in care analizele de laborator vor arata ca nu mai exista pericol de contaminare, a mai aratat ANSVSA.
Incepand cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenti patogeni care pot afecta grav sanatatea omului) in efectivele de pasari din Romania. Acest program este aprobat si verificat anual de catre Comisia Europeana.
Inainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preintampina o eventuala infectie cu Salmonella, iar sacrificarea pasarilor este permisa numai dupa ce buletinele de analiza dovedesc lipsa oricarui pericol pentru sanatatea publica, a precizat ANSVSA.
Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, afectand omul prin intermediul mancarii sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma. Aceste simptome incep sa-si faca aparitia de obicei la 12- 72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care si febra enterica. ( sursa Mediafax)