ALERTĂ alimentară! Ce s-a aflat despre un aliment cumpărat de milioane de români?

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 27 iul 2022, 23:50
Descoperirea făcută de specialiști în legătură cu un fruct cumpărat de multe persoane
Sursa: unsplash

ALERTĂ alimentară! Ce au descoperit specialiștii în urma unor teste privind un aliment cumpărat de milioane de români?

ALERTĂ alimentară! Un experiment realizat de specialiști a scos la iveală un adevăr dur despre căpșunile care se găsesc atât în piețe, cât și în supermarketuri. De ce ar putea fi considerate căpșunile toxice și ce substanțe au fost descoperite în aceste fructe?

ALERTĂ alimentară. Ce conțin căpșunile pe care milioane de români le consumă în această perioadă?

ALERTĂ alimentară! În urma unui studiu realizat recent, specialiștii au descoperit că multe dintre căpșunile care se găsesc în comerț sunt toxice și ar putea reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate.

Mai exact, testele au arătat că atât căpșunile din import, cât și cele românești sunt stropite cu o substanță anti- mucegai, iar cantitatea care se găsește pe suprafața căpșunilor este mult peste limita legală.

Datele au arătat că din 5 sortimente de căpșuni, unul depășește limita legală de substanță anti-mucegai, potrivit antena3.ro.

În cadrul unui experiment, căpșunile cumpărate din piață și din supermarket au fost studiate în laborator de oamenii de știință și astfel s-a descoperit că în compoziția lor a ajuns substanța anti-mucegai.

În acest context, Institutul de Cercetări Alimentare a luat atitudine și a notificat autoritățile competente, având în vedere că depășirea limitei de substanță anti-mucegai poate reprezenta un risc pentru sănătate. Deși specialiștii au considerat că este vorba despre o alertă alimentară și că ar fi indicat ca anumite tipuri de căpșuni să fie retrase de pe piață, astfel de măsuri nu a fost impuse.

Citeste si: Cum să faci cel mai delicios gem de căpșune. Trei rețete pe care orice gospodină trebuie să le încerce

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

ALERTĂ alimentară. Ce probleme de sănătate pot provoca soiurile de căpșuni stropite cu substanța anti-mucegai? 

CĂPȘUNI TOXICE. După ce s-a vorbit despre o alertă alimentară în ceea ce privește consumul de căpșuni stropite în exces cu substanță anti- mucegai, în discuție au fost aduse și eventualele probleme de sănătate care pot să apară, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Medicii toxicologi spun că aceste căpșuni toxice pot provoca probleme tiroidiene sau hepatice, inclusiv la persoanele sănătoase. 

În plus, pe termen scurt sau imediat după consumarea căpșunilor toxice, persoanele se pot confrunta cu dureri de cap, amețeli, greață și pot dezvolta reacții alergice. 

"Problemele sunt multiple. În primul rând, știm cu toții că orice substanță toxică poate să aibă două metode de acțiune: una rapidă și una pe termen lung.

Cea rapidă de obicei se instalează aproape imediat după consum și poate să fie ca o reacție alergică sau poate să fie greață, amețeală, alergie.

Cele care sunt cronice, care pun de fapt probleme cu adevărat și de multe ori trec neobservate și nu ajungem să cunoaștem cauza unor boli cum ar fi, de exemplu, cancerul, toate perturbările florei microbiene intestinale, celui de al doilea creier, care în fapt este răspunzător pentru foarte multe dintre problemele cronice din ziua de azi, de la obezitate, boli de inimă, diabet zaharat, cancere. Nu trebuie să uităm că aceste substanțe pot dăuna neurologic, și ne gândim în primul rând la bolile neurodegenerative, nu trebuie să uităm de afectările endcocrine, care sunt din ce în ce mai des întâlnite în ziua de azi.", a spus Simona Carniciu, medic primar diabet și boli metabolice, potrivit antena3.ro.

Citeste si: Când se coc căpșunile, cireșele sau vișinele în România

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, joi, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.