ANSVSA anunță retragerea de la vânzarea a unui lot de chipsuri dintr-un mare lanț de magazine din România. Motivul retragerii este prezența urmelor de alcaloizi tropani în făina de porumb.
Alcaloizii tropanici sunt ingrediente naturale ale unor plante (așa-numitele buruieni) ce cresc sporadic pe suprafețele cultivate cu cereale, cu rol de a îndepărta dăunătorii.
Alcaloizii tropanici nu au efect pe termen lung, dar pot duce la tulburări temporare, cum ar fi greață, somnolență și dureri de cap.
Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la magazinul de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia.
Lista completă cu loturile și magazinele unde produsele au fost restrase o găsiți AICI.
Citeste si: Ce a găsit un bărbat într-un pui cumpărat de la supermarket- Pericol imens pentru sănătate
Produs adorat de copii, retras de la raft
ANSVSA anunță retragerea de la vânzarea a unui lot de înghețată din mai multe hypermarketuri din România.
Motivul retragerii este prezența oxidului de etilenă.
Oxidul de etilenă, găsit într-un aditiv folosit la înghețată este folosit ca virucid și bactericid, ceea ce înseamnă că este extrem de dăunător pentru oameni.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Oxidul de etilenă poate prezenta un risc potenţial pentru sănătatea omului, în cazul în care este consumat frecvent.
Consumul comulativ de oxid de etilenă poate duce la tulburări cardiace, pulmonare și este cancerigen.
Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la Serviciul Clienți din magazinul de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia.
Lista completă cu loturile și magazinele unde produsele au fost restrase o găsiți AICI.
Somon, retras de la vânzare
ANSVSA a anunțat, marți, retragerea de la vânzare a unui lot de somn dintr-un mare magazin din țară. Motivul retragerii este depășirea valorilor admise de Listeria Monocytogenes.
Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, căt și în fecalele animalelor.
Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate.
Citeste si: Alertă alimentară în magazine- Noi produse, retrase de urgență de la raft- Pericol pentru sănătate