Alertă alimentară! Pepeni verzi contaminați cu o substanță toxică au fost retrași de urgență de pe rafturile supermarket-urilor

Author: Lavinia Medrea

Conținutul acestuia poate provoca insuficiență renală celor care îl consumă

Sursa: PixaBay

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o alertă de sănătate după ce s-a găsit un lot de pepeni verzi plini de metomil, un pesticid neautorizat în UE, care provoacă probleme de sănătate oamenilor.

Lotul respectiv de pepeni verzi proveneau din Maroc, conform reprezentanților RASFF, și conțineau cantități mari de metomil, peste limita permisă în Uniunea Europeană. S-a găsit o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, exagerat de mult față de limita permisă de 0,015 mg/kg-ppm.

Pepeni verzi contaminați cu o substanță toxică

Sistemul european a pornit o investigație în această situație grave și a luat măsuri pentru retragerea lotului de pepeni din toate supermarketurile europene. 

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată” , au declarat reprezentanții RASFF, notează  Ziarul Românesc. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: O femeie a murit după ce a băut prea multă apă. Ce au spus medicii: „Prea multă apă într-o perioadă scurtă de timp”

„Amestecul de metomil cu consumul de alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic, precum și poate provoca insuficiență renală”,  mai afirmă experții.

Produse pline de substanțe toxice descoperite în mai multe supermarketuri

Și în luna iunie au mai fost descoperite anumite produse care conțineau substanțe toxice, astfel că au fost retrase de pe rafturile supermarketurilor românești. Măsura a fost aplicată în lanțuri de magazine precum Profi, Metro, Carrefour, Cora și Kaufland din întreaga țară.

Citește și: Alertă alimentară! Chipsuri contaminate cu o substanţă periculoasă, retrase de urgență de la vânzare

Potrivit comunicatului emis de ANSVSA, produsele infestate sunt următoarele:

  • Mexicorn cu sare 70g – lot 240110
  • Mexicorn cu chilli 70g – lot 231110
  • Mexicorn cu chilli 70g – lot 231221
  • Mexicorn cu chilli 70g – lot 240111 
  • Snack Mix Bere 80g – lot 240120.

Clienților care au cumpărat produse din loturile respective le

este recomandat să nu le consume și să le înapoieze magazinelor de la care le-au cumpărat.