Alertă alimentară! Produs consumat de români, retras de la raft. Pericol pentru sănătate

Autor: Alina Petre
Actualizat: 05 iul 2022, 09:50

Supermarket

Sursa: Pixabay

Este alertă alimentară în magazinele din România, după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat retragerea de la vânzare a unui lot de chipsuri.

ANSVSA anunță retragerea de la vânzarea a unui lot de Chips din porumb dintr-un mare hypermarket din România. Motivul retragerii este suspiciunea prezenţei alcaloizilor tropanici.

Alcaloizii tropanici sunt ingrediente naturale ale unor plante (așa-numitele buruieni) ce cresc sporadic pe suprafețele cultivate cu cereale, cu rol de a îndepărta dăunătorii.

Alcaloizii tropanici nu au efect pe termen lung, dar pot duce la tulburări temporare, cum ar fi greață, somnolență și dureri de cap, informează sursa citată.

Lista completă cu loturile și magazinele unde produsele au fost restrase o găsiți AICI.

Citeste si: Alertă alimentară! Focar de salmonella, descoperit la cea mai mare fabrică de ciocolată din lume

Dulciuri și fructe, retrase de la vânzare 

În luna iunie, ANSVSA a anunțat retragerea de la vânzare a mai multor produse din supermaketurile din România.

Un lot de bețisoare de ciocolată a fost retras de la raft, deoarece eticheta nu era completă.

Motivul retragerii de la comercializare a bețisoarelor de ciocolată a fost ca urmare a aplicării unei etichete incomplete, care nu menționa
ingredientul alergen arahide, iar persoanele alergice la arahide și care au cumpărat produsul au fost sfătuite nu il consume, ci să il distrugă sau să il aducă înapoi în magazinul de unde l-au achiziționat. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Controale ANPC la un mare mall din Capitală: 10 magazine, închise temporar. Ce nereguli au descoperit inspectorii

Grapefruit roșu a fost retras de la vânzare. Motivul rechemării a fost depășire a valorilor admise pentru reziduuri de pesticide (Chlorpyrifos-methyl). 

Controalele privind siguranța alimentară asupra reziduurilor de pesticide afectează o gamă largă de cultivatori de fructe și legume, producători de alimente și importatori și sunt, de asemenea, monitorizate sistematic de o serie de autorități de control.

Experții insistă asupra faptului că și cea mai mică cantitate detectabilă a acestor substanțe afectează negativ sănătatea consumatorilor.

Chiar din anii 1970 apar efectele utilizării primelor pesticide sintetice în agricultură, fie că este vorba de un efect entomologic, de un impact asupra mediului, dar mai ales asupra sănătății umane. S-a constatat că multe dintre substanțele active sunt toxice și foarte persistente.

Din punct de vedere statistic, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că, în fiecare an, sunt înregistrate, în medie, 3 milioane de cazuri de otrăvire cu pesticide cu precadere în țările aflate în curs de dezvoltare.