Alertă alimentară! Produs consumat vara de toți românii, retras de la vânzare

Author: Alina Petre
Actualizat: 08 aug 2022, 17:03

Produs retras de la vânzare

Este alertă alimentară în magazinele din România, după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat retragerea de la vânzare a unui lot de înghețată.

ANSVSA anunță   retragerea de la vânzarea   a unui lot de înghețată din mai marile lanțuri de magazine din România. Motivul retragerii este detectarea unor urme de 2-Cloroetanol (2CE).

2-Cloretanol, numit adesea etilen clorhidrina și este un compus chimic dăunător pentru oameni. Acesta poate prezenta un risc potenţial pentru sănătatea omului, în cazul în care este consumat frecvent.

Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la magazinele de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia.

Lista completă cu loturile și magazinele unde produsele au fost restrase o găsiți AICI.

Citeste si: Ce spun nutriționiștii despre porumbul și despre gogoșile de pe plajele din România. La ce riscuri te expui, dacă le consumi

Chipsuri retrase de la raft

ANSVSA anunță   retragerea de la vânzarea   a unui lot de chipsuri dintr-un mare lanț de magazine din România.

Motivul retragerii este prezența urmelor de alcaloizi tropani în făina de porumb.

Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la magazinul de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Lista completă cu loturile și magazinele unde produsele au fost restrase o găsiți  AICI.

Somon, retras de la vânzare

ANSVSA a anunțat, marți,   retragerea de la vânzare   a unui lot de somn dintr-un mare magazin din țară. Motivul retragerii este depășirea valorilor admise de Listeria Monocytogenes.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, căt și în fecalele animalelor.

Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate.

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

În cazul femeilor însărcinate această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul.

Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la magazinul de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia.

Lista completă cu loturile și magazinele unde produsele au fost restrase o găsiți  AICI.

Citeste si: Alertă alimentară în magazine- Noi produse, retrase de urgență de la raft- Pericol pentru sănătate

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.