Bacteria E-coli a semanat spaima in judetul Arges! Pana la aceasta ora sunt 26 de bebelusi afectati de aceasta bacterie. Cu totii au o stare diareica acuta. 14 dintre ei sunt internati in Capitala, majoritatea la Spitalul Marie Curie.
Bacteria le provoaca micutilor sindrom hemolitic uremic, lucru care naste multe alte complicatii. 3 dintre sugari sunt la terapie-intensiva! Se stie ca aceasta bacterie E-coli ataca toate organele copiilor, dar cei mai afectati sunt rinichii.
Parinti sau bunici, cu totii se gandesc cu groaza ca nu cumva si bebelusii lor sa contacteze aceasta bacterie ucigasa, care ataca toate organele sugarilor! Panica este tot mai mare de la o zi la alta si din cauza lipsei de informatii.
In Arges, medicii sunt in alerta. Directia de Sanatate Publica a recoltat deja mai multe probe din laptele praf, apa de la robinet, cat si din apa plata din magazine. Medicii iau in calcul si alimentele date copiilor, care sa nu fi fost bine preparate termic, adica la cel putin 100 de grade Celsius.
In timp ce medicii cauta raspunsuri in apa si alimente, parintii sugarilor se gandesc daca nu cumva copiii au luat bacteria din spital!
Numarul mare de imbolnaviri a fost si motivul care a determinat Ministerul Sanatatii sa trimita o comisie in Arges, pentru a evalua situatia de acolo. Intre timp, specialistii din cadrul Directiei de Sanatate Publica le-a cerut medicilor de familie din judet sa-i consulte pe toti sugarii pe care-i au in grija. Este vorba despre opt mii de copii.
Pana acum, bacteria E-coli a facut prima victima. Un bebelus de numai 4 luni din Topoloveni. Procurorii au deschis deja dosar penal in acest caz, sub acuzatia de ucidere din culpa in rem. Asta inseamna ca, deocamdata, nu este nimeni invinuit. Procurorii argeseni trebuie sa afle in ce conditii a murit sugarul. Mai ales ca aceasta bacterie nu se trateaza cu nicio forma de antibiotic, ori medicii din Arges au spus ca, in prima faza, bebelusilor adusi cu aceste stari de diaree acuta li s-a administrat antibiotic, pentru ca ei nu stiau cu ce virus au de-a face. Antibioticul administrat este si motivul pentru care, in prima faza, analizele bebelusilor nu au aratat bacteria pe care au contactat-o.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti