Alertă de Cod Galben de inundații în zeci de zone din România: Râurile care ar putea depăși cotele de atenție

Autor: Andrei Costanda

Cod Galben de inundații emis în mai multe județe din România

Sursa: Unsplash

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundații care vizează numeroase bazine hidrografice din țară, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție până joi, la ora 12.

INHGA a emis miercuri o avertizare de Cod galben pentru scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale, și creșteri ale debitelor și nivelurilor pe zeci de râuri din țară. Avertizarea este valabilă până joi, la ora 12, și include o listă detaliată a zonelor unde există riscul de depășire a cotelor de atenție.

Cod galben de inundații în mai multe județe din România

Potrivit INHGA, râurile din bazinele hidrografice Vişeu și Iza din județul Maramureş, Someşul Mare din județul Bistriţa Năsăud, Mureş – în bazinul amonte S.H. Glodeni care cuprinde judeţele Harghita, Bistriţa Năsăud și Mureş, sunt printre primele pe lista zonelor vizate.

De asemenea, râurile din bazinele Târnava Mică – amonte de S.H. Sărăţeni și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sărăţeni, ce includ județele Harghita, Mureş și Alba, Târnava Mare – amonte de S.H.

Odorheiu Secuiesc și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Odorheiu Secuiesc, din judeţele Harghita, Braşov, Mureş, Sibiu și Alba, sunt de asemenea sub monitorizare strictă.

În județul Gorj, râul Gilort – în bazinul amonte de S.H. Târgu Cărbuneşti și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Târgu Cărbuneşti, împreună cu Oltețul în bazinul superior din județele Gorj și Vâlcea, sunt pe lista râurilor unde se pot produce inundații.

Citește și: Noi detalii despre cazul copilului mort din Dolj după ce mama lui a folosit o soluție toxică în casă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Tragedie feroviară în Cluj: Un tânăr de 25 de ani și-a pierdut viața sub roțile trenului

Alte zone cu risc de inundații

În plus, râul Olt – în bazinul amonte de S.H. Micfalău și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Micfalău – amonte de Ac. Ioneşti, ce traversează județele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea și Argeș, și râul Argeș – în bazinul superior, împreună cu Dâmbovița – în bazinul superior din județele Argeș și Dâmbovița, sunt sub aceeași avertizare.

Aceeași avertizare Cod galben este extinsă și pentru râurile din bazinele hidrografice Ialomița – amonte de S.H. Târgoviște și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Târgoviște – amonte S.H. Siliștea Snagovului, care includ județele Dâmbovița, Prahova și Ilfov. Râul Prahova, ce străbate județele Prahova și Ialomița, Buzău – amonte de Ac. Siriu și afluenții aferenți sectorului aval Ac. Siriu – amonte S.H. Banița, cuprinzând județele Braşov, Covasna, Buzău și Prahova, sunt de asemenea sub monitorizare.

Râurile Suceava, Moldova – ce străbat județele Suceava și Neamț, Bistrița – în bazinul amonte de S.H. Frumosu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Frumosu, incluzând județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău, precum și râul Jijia din județele Botoșani și Iași, sunt și ele sub avertizare.

INHGA subliniază că fenomenele hidrologice periculoase sunt mai probabile pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. Institutul recomandă monitorizarea constantă a evoluției situației hidrometeorologice conform Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații.

„În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice”, precizează INHGA.