Alertă de tsunami în Pacific după un cutremur de 7,2 care a avut loc în largul coastelor statului Peru

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 iun 2024, 12:04

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2, s-a produs vineri în largul coastelor statului Peru

Sursa: pexels.com

Vineri dimineață s-a produs un cutremur de 7,2 în largul coastelor statului Peru. Autoritățile au emis o alertă de tsunami în Pacific.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2, s-a produs vineri în largul coastelor statului Peru, conform unui raport transmis de CNN. Experții au lansat o alertă de tsunami în Pacific.

Alertă de tsunami în pacific după un cutremur de 7,2 care a avut loc în Peru

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2, s-a produs vineri în largul coastelor statului Peru, conform unui raport de la CNN. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 28 de kilometri și la opt kilometri vest de districtul Atiquipa, situat la aproximativ 600 de kilometri

sud de capitala Lima, potrivit datelor oferite de Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGC).

Cutremurul, resimțit pe o scară largă, a declanșat inițial o alertă de tsunami emisă de Centrul de avertizare a fenomenelor tsunami din Pacific (PTWC). Potrivit acestora, valurile tsunami ar putea atinge înălțimi de până la trei metri de-a lungul coastei peruane. Această avertizare a fost confirmată și de Institutul de Geofizică din Peru, care a emis o alertă similară pentru regiunile de coastă ale țării.

Președinția Peru că guvernul monitorizează îndeaproape situația și evaluează posibilele pagube. Oficiali guvernamentali au fost trimiși în zonele afectate pentru a coordona răspunsul la urgență și pentru a asigura sprijinul necesar comunităților afectate. De asemenea, s-au făcut apeluri către locuitorii zonelor de coastă să fie vigilenți și să urmeze recomandările autorităților locale pentru a-și proteja viața și bunurile.

În ciuda avertizărilor inițiale, PTWC a retras ulterior alerta de tsunami, declarând că nu mai există o amenințare iminentă.

„Nu mai există o amenințare de tsunami în urma acestui cutremur,” a transmis PTWC, liniștind astfel temerile populației și ale autorităților locale.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cutremur în această dimineață în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Peru se află la granița a două plăci tectonice majore

Peru, împreună cu cea mai mare parte a coastei sud-americane din Pacific, se află la granița a două plăci tectonice majore: placa sud-americană, care include cea mai mare parte a continentului, și placa Nazca, care se întinde pe sub Oceanul Pacific de-a lungul întregii coaste vestice a Americii de Sud.

Interacțiunile dintre aceste plăci tectonice sunt responsabile pentru activitatea seismică intensă din regiune. Cutremurele, uneori urmate de tsunami-uri, sunt fenomene naturale frecvente, având un impact semnificativ asupra comunităților locale.

Cutremurul de vineri a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate în ultimele luni în regiune. Locuitorii din Atiquipa și din alte localități de coastă au raportat că s-au simțit puternic cutremurele, iar mulți au fost nevoiți să își părăsească locuințele în grabă pentru a se adăposti în zone mai sigure.

Deși nu au fost raportate imediat victime sau pagube majore, autoritățile continuă să evalueze situația pe teren pentru a determina impactul complet al seismului.

Citește și: Gestul incredibil făcut de primarul din Premariacco, localitatea unde au murit înecați cei trei tineri români! O să ridice o statuie în amintirea lor

Acest eveniment servește ca un memento al vulnerabilității regiunilor costiere la cutremure și tsunami-uri. Autoritățile peruviene, împreună cu organizațiile internaționale, continuă să dezvolte și să implementeze strategii de reducere a riscurilor și de pregătire pentru dezastre, inclusiv sisteme de avertizare timpurie și programe de educație publică. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a minimiza impactul unor astfel de fenomene naturale asupra populației și pentru a asigura un răspuns eficient în situații de urgență.