Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2, s-a produs vineri în largul coastelor statului Peru, conform unui raport transmis de CNN. Experții au lansat o alertă de tsunami în Pacific.
Alertă de tsunami în pacific după un cutremur de 7,2 care a avut loc în Peru
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2, s-a produs vineri în largul coastelor statului Peru, conform unui raport de la CNN. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 28 de kilometri și la opt kilometri vest de districtul Atiquipa, situat la aproximativ 600 de kilometri
Cutremurul, resimțit pe o scară largă, a declanșat inițial o alertă de tsunami emisă de Centrul de avertizare a fenomenelor tsunami din Pacific (PTWC). Potrivit acestora, valurile tsunami ar putea atinge înălțimi de până la trei metri de-a lungul coastei peruane. Această avertizare a fost confirmată și de Institutul de Geofizică din Peru, care a emis o alertă similară pentru regiunile de coastă ale țării.
Președinția Peru că guvernul monitorizează îndeaproape situația și evaluează posibilele pagube. Oficiali guvernamentali au fost trimiși în zonele afectate pentru a coordona răspunsul la urgență și pentru a asigura sprijinul necesar comunităților afectate. De asemenea, s-au făcut apeluri către locuitorii zonelor de coastă să fie vigilenți și să urmeze recomandările autorităților locale pentru a-și proteja viața și bunurile.
În ciuda avertizărilor inițiale, PTWC a retras ulterior alerta de tsunami, declarând că nu mai există o amenințare iminentă.
„Nu mai există o amenințare de tsunami în urma acestui cutremur,” a transmis PTWC, liniștind astfel temerile populației și ale autorităților locale.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Cutremur în această dimineață în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
Peru se află la granița a două plăci tectonice majore
Peru, împreună cu cea mai mare parte a coastei sud-americane din Pacific, se află la granița a două plăci tectonice majore: placa sud-americană, care include cea mai mare parte a continentului, și placa Nazca, care se întinde pe sub Oceanul Pacific de-a lungul întregii coaste vestice a Americii de Sud.
Cutremurul de vineri a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate în ultimele luni în regiune. Locuitorii din Atiquipa și din alte localități de coastă au raportat că s-au simțit puternic cutremurele, iar mulți au fost nevoiți să își părăsească locuințele în grabă pentru a se adăposti în zone mai sigure.
Deși nu au fost raportate imediat victime sau pagube majore, autoritățile continuă să evalueze situația pe teren pentru a determina impactul complet al seismului.Acest eveniment servește ca un memento al vulnerabilității regiunilor costiere la cutremure și tsunami-uri. Autoritățile peruviene, împreună cu organizațiile internaționale, continuă să dezvolte și să implementeze strategii de reducere a riscurilor și de pregătire pentru dezastre, inclusiv sisteme de avertizare timpurie și programe de educație publică. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a minimiza impactul unor astfel de fenomene naturale asupra populației și pentru a asigura un răspuns eficient în situații de urgență.