Meteorologii anunță că, până la ora 14:00, în județele Bacău (zona joasă), Botoșani, Suceava (zona joasă), Neamț (zona joasă), Iași și Vaslui, se vor înregistra intensificări ale vântului, cu rafale de 50- 70 km/h. ANM precizează că avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) sunt valabile pentru maximum șase ore.
Furtunile puternice lovesc în șase județe
Potrivit observatornews, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o atenționare nowcasting cod galben de vijelii pentru mai multe localități din șase județe aflate în zona Moldovei.
Conform meteorologilor, până la ora 14:00, județele Bacău (zona joasă), Botoșani, Suceava (zona joasă), Neamț (zona joasă), Iași și Vaslui vor fi afectate de intensificări ale vântului, cu rafale ce vor atinge viteze cuprinse între 50 și 70 km/h.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
ANM subliniază că aceste avertizări de fenomene periculoase imediate (nowcasting) sunt esențiale pentru prevenirea și gestionarea rapidă a situațiilor de urgență cauzate de condițiile meteo extreme.
Meteorologii au emis și un cod portocaliu de caniculă
Potrivit Meteo România, pentru data de 20 iunie, valul de căldură va deveni mai intens în anumite regiuni ale țării. În Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă a anului. Maximele vor varia între 33 și 38 de grade Celsius, în aceste regiuni se va instala canicula severă, iar disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.
Citește și: Canicula a făcut ravagii în România! Oamenii au început să cadă pe stradă din cauza temperaturilor ridicate
Pe timpul nopții, în regiunile aflate sub cod portocaliu, temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius, creând condiții pentru nopți tropicale și contribuind la disconfortul termic accentuat. Populația este sfătuită să ia măsuri pentru a se proteja de efectele negative ale căldurii extreme.
În aceste condiții, autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la soare în timpul orelor de vârf, consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea și utilizarea mijloacelor de protecție împotriva soarelui, precum umbrelele și pălăriile. De asemenea, este indicat să se evite activitățile fizice intense în aer liber în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.