Alertă epidemiologică cu virusul Oropouche. Au fost înregistrate deja 2 decese

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 08 aug 2024, 10:22

Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO) a emis o alertă epidemiologică după ce s-au întregistrat 8.078 de cazuri confirmate de Oropouche.

Virusul Oropouche transmite o boală puțin cunoscută, răspândită de musculițe și țânțari. Această alertă vine în urma raportării primelor decese asociate cu virusul, făcute publice de către PAHO, principala agenție internațională de sănătate pentru Americi.

Citește și: Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic

Alertă epidemiologică. Cresc cazurile de virus Oropouche

Conform rapoartelor, cel puțin 8.078 de cazuri confirmate de Oropouche, inclusiv două cazuri mortale, au fost înregistrate în America Latină. Cele mai multe cazuri au fost confirmate Brazilia, însă autoritățile au înregistrat cazuri și în Bolivia, Columbia și Peru, potrivit NBC News.

În Brazilia ar fi avut loc și cele două decese. Este vorba de două tinere în vârstă de 21, respectiv 24 de ani. Acestea ar fi murit din cauza virusului. 

Potrivit PAHO, ambele tinere au murit la câteva zile după ce au prezentat simptome bruște precum febră, dureri musculare, dureri în spatele orbitelor, dureri de cap și vărsături.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

De asemenea, sub investigația medicilor mai stă acum un posibil al treilea deces cauzat de Oropouche. 

Citește și: Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un pacient din Mureș a fost internat cu encefalită virală acută

În Brazilia, cel puțin 7.284 de cazuri au fost confirmate, conform datelor PAHO. Acest număr reprezintă 90% din toate cazurile confirmate de Oropouche în America și marchează o creștere semnificativă față de cele 832 de cazuri raportate în Brazilia anul trecut.

Brazilia se confruntă în plus cu mai multe cazuri de deces provocate de diferiți factori. Printre acestea se numără un deces fatal, un avort spontan și patru cazuri de nou-născuți cu microcefalie, un defect la naștere în care capul unui copil este mai mic decât se aștepta. Microcefalia a fost asociată anterior și cu virusul Zika, boală transmisă tot de țânțari.