Alertă în România! Virusul cu o mortalitate de 98% face ravagii în țara noastră

Autor: Elena Padure
Actualizat: 24 iul 2022, 01:45

Cercetătorii Clujeni fac noi cercetări cu privire la răspândirea pestei porcine. Pagubele aduse de virus au ajuns la circa 1 miliard de euro

Pe lângă pandemia COVID, există un alt virus care a indus o criza sanitară în România. Pesta porcină are o rată de mortalitate de aproape 98%, iar pagubele provocate de această infecție se ridică la circa 1 miliard de euro. O echipă de cercetători din Cluj, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină (USAMV), au făcut primul pas a descoperi modalităţile prin care virusul pătrunde în fermele de porci.

Virusul care este mai periculos decât COVID-19

Conform unui proiect implementat de cercetătorii clujeni de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină (USAMV), în curând vom avea o perspectivă mai clară asupra modului în care pesta porcină pătrunde în fermele de porci, în ciuda măsurilor de biosecuritate drastice.

Proiectul a fost pus în aplicare, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa

Alimentelor (ANSVSA).

„Dacă ne referim la gravitatea virusului, rata de mortalitate este 98-99%. Din punct de vedere economic este un dezastru, nu există vaccin, nu există tratament eficient, este un virus foarte rezistent în mediu, îl iei pe haine, pe talpa pantofului şi-l duci mai departe. Trăieşte chiar şi în alimentele care nu sunt preparate termic. Dacă afumi carne infestată cu virus, nu omori virusul. Ajungi să consumi acea carne şi ce rămâne dai porcului, acesta se va îmbolnăvi”, a declarat Supeanu, pentru  Adevarul.

Citeste si: Cât de periculoasă este, de fapt, tulpina britanică de COVID

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult, atunci când apare un focar de pestă, în cele mai multe cazuri sunt sacrificaţi toţi porcii.

„Dacă la o fermă de porci apare un caz, se omoară toţi porcii, ca măsură preventivă. Dacă halele unde sunt ţinuţi porcii sunt la o anumită distanţă, dacă sunt respectate toate normele de bio-securitate, e posibil să se facă o depopulare parţială. S-a încercat asta la nivel european şi internaţional, dar fără succes”, a adăugat specialistul, potrivit romaniatv.net.

Pagubele produce de pestă porcină în România, din anul 2017 până în prezent, sunt de circa 1 miliard de euro.

Aceste cifre sunt, însă neoficiale, deoarece în mod oficial se pot calcula despăgubirile plătite proprietarilor, dar rezultatul final ar fi unul subevaluat. 

Citeste si: Virusul care face ravagii în România!  E mai grav decât COVID-19