Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, este o infecție a plămânilor și căilor respiratorii care afectează atât copiii, cât și adulții. Cu toate că boala a fost prezentă în Europa de mulți ani, numărul de cazuri a crescut semnificativ în acest an, cu o creștere de zece ori față de anii precedenți.
Simptomele pot varia în gravitate și pot fi extrem de severe indiferent de vârstă.
Este epidemie de tuse convulsivă în România
Această creștere bruscă a cazurilor este cu atât mai alarmantă cu cât vine într-un moment în care lumea încă se confruntă cu urmările pandemiei de coronavirus. Medicii avertizează că, în special pentru bebeluși și copiii mici, simptomele pot deveni severe și pot duce la complicații serioase.
Deși există o serie de măsuri de tratament pentru tusea convulsivă, prevenția rămâne cheia. Vaccinurile sunt eficiente în prevenirea acestei boli și sunt recomandate în special pentru copii. Părinții ar trebui să fie conștienți de importanța vaccinării în acest context și să consulte medicii pentru a-și proteja copiii.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Simptome care trădează tusea convulsivă
Tusea convulsivă nu trebuie subestimată, transmit medicii, iar simptomele nu sunt ușor de recunoscut.
Citește și: Cât de periculos e zahărul pentru dinții tăi?
„Există o scădere a acoperirii vaccinale, acesta e principalul motiv la noi în țară. Dar dacă vorbim de bebeluși, simptomele nu sunt cele la care ne-am aștepta la o tuse convulsivă sau tuse măgărească, ci sunt tulburări respiratorii care pot duce chiar la stop respirator la bebeluș.
Simptomele nu sunt ușor de recunoscut de oameni. E o stare de rău a copilului care nu se mai alimentează, e agitat și într-un final începe să aibă tulburări respiratorii”, a declarat medicul Simin Florescu, potrivit digifm.ro.